Dot.: Przetwory
MARMOLADA Z ARBUZA
na 4 słoje
1 kg miąższu rbuza
250 gr brzoskwiń
sok z dwóch cytryn
1 kg cukru żelującego
40 g wódki
arbuz pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, oddzielic miąższ od skóry i pokroić w grubą kostkę,zmiksować.
Brzoskwinie naciąć na krzyż nożem,włożyć do miski , spażyć,przelać zimną wodą, obrać ze skórki.Przekroić na pół, usunąć pestki.
Brzoswinie pokroić w kostkę i włożyć do garnka.Dodać cukier żelujący , sok z cytryny, wódke i wymieszać.Gotować 4-5 min bez przerywania mieszania.Następnie dodać arbuzowy mus i całość gotowac na wolnym ogniu jeszcze z 4 minuty.Wypełnić marmoladą słoje, szczelnie przykryć.
|