Wizaz.pl - Podgl±d pojedynczej wiadomo¶ci - Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Podgl±d pojedynczej wiadomo¶ci
Stary 2014-08-18, 13:27   #2588
elu¶ka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 317
GG do elu¶ka87
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomo¶ć
niestety pozostaje nam tylko mówić i mówić. co to jest i dlaczego nie może tego dotykać, bawić się. dzieci dużo rozumiej± więc to też potrafi± zrozumieć.
Ja staram się tłumaczyć..... rozmawiać... zakazywać.. i wyraĽnie powtarzać, że tego i tamtego nie wolno.. bo to będzie niedobre.. np. co¶ się pobije, co¶ spadnie.. będzie bolało.. nie można bo jest dla dorosłych.
Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomo¶ć
To jeszcze sie odniose( z nadzieja ze nie wywolam burzy) ;-). Ja sie zgadzam z Moderna. I ueazam ze tak male dzieci nie sa niegrzeczne i nie wymuszaja. Ucza sie swiata, po prostu.

I o ile o starszej moge teraz powiedziec ze ma przy hormonach odpaly, to caly czas staram sie miec nadzieje ze bledu/ bledow nie popelnilam.

I Kasia, co Milus rozumie z kary? Wg mnie nic,a wg Ciebie?
Zgadzam się z tym, że nasze dzieci s± w takim wieku.. poznaj± ¶wiat, wchodz± wszędzie, wszystko interesuje... mój m±ż chciałby, aby syn nie dotykał, nie wchodził na parapet zakazuje itd. powinni¶my obrać jak±¶ wspóln± drogę wychowania, ciagle się na czym¶ łapie.. dziecko wyłpuje wszystko i czuje.. sprawdza grunt. Niekiedy jednak przekracza to granice... i jest ryk i jęk.. nie rozumie jeszcze pewnych zasad... poznaje otoczenie.. nauczyło się chodzić i nowy etap w życiu przed nim... jeszcze będzie czas na rozumienie.

Przeczytałam gdzie¶ taki m±dry cytat:

„Im mocniej będziesz przekonany, że dziecko zachowuje się niewła¶ciwie, gdyż chce ci zrobić na zło¶ć i wyprowadzić cię z równowagi, tym większa ogarnie cię w¶ciekło¶ć. Spróbuj zatem zrozumieć, że maluch ma pewien cel i próbuje go po prostu osi±gn±ć w najlepszy znany mu sposób.”***
elu¶ka87 jest offline Zgło¶ do moderatora