właśnie na drożdżach robię. przepis sprawdzony (z tej porcji wychodzą mi 3 na cienkim cieście). mąkę używam orkiszową (pszennej oczyszczonej nie mogę), dodają otręby
Pizza jak z pizzerii
http://gotuj.skutecznie.tv/2010/07/p...ak-z-pizzerii/
Ciasto (na dwie porcje):
3 szk. mąki (2 tortowej, 1 zwykła typu 500 lub więcej)
1 płaska niepełna łyżka stołowa cukru
½ czubatej łyżeczki soli
odrobina ziół (np. przyprawa włoska)
odrobina słodkiej papryki (na czubku trzonka łyżeczki)
garść otrębów owsianych
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki oleju
szczypta cukru
do uzupełnienia letnia woda
Sos pomidorowy:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
odrobina wody
odrobina ziół
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju/ oliwy
A także:
olej do posmarowania rąk i formy do pizzy
ulubione dodatki (ser, pieczarki, szynka…)
Sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
czosnek granulowany, sól, pieprz…
Ciasto na dwa placki:
Do miski wsypuję 3 szklanki mąki (2 tortowej i 1 zwykłej 500), dodaję jedną płaską niepełną łyżkę stołową cukru, pół czubatej łyżeczki soli, odrobinę ziół (przyprawę włoską), słodką czerwoną paprykę (na czubku trzonka), opcjonalnie garść otrębów/ płatków owsianych. Mieszam suche składniki.
Do szklanki po mące wkruszam 5 dag świeżych drożdży, dodaję 3 łyżki oleju, szczyptę cukru, uzupełniam ciepłą wodą. Będę potrzebowała całą szklankę zawiesiny, ale najpierw wlewam połowę, po to by dobrze rozprowadzić drożdże, muszą się dobrze rozpuścić. Uzupełniam ciepłą wodą, dokładnie mieszam i wlewam do mąki. Mieszam dokładnie łyżką. Potem zagniatam w misce. Powinno być miękkie (za twarde – dolewam wody). Gdy wszystko dokładnie się połączy, a ciasto będzie elastyczne (do 3 minut) zwijamy ciasto w kulkę, lekko spłaszczamy, zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
3 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczam z odrobiną wody i połową łyżeczki oleju. Dodaję 2 ząbki czosnku i zioła (przyprawa włoska), odstawiam na bok.
Piekarnik nagrzewam do 250 stopni z dużą blachą, na której będzie się piekła pizza.
Wyrośnięte ciasto kroję na pół, z jednej części formuję kulkę. Ręce i papier do pieczenia nacieram delikatnie olejem. Maksymalnie rozciągam ciasto w koło i nadaję mu kształt koła, delikatnie zaznaczam brzegi i smaruję niewielką ilością oleju, nakładam połowę sosu na placek, posypuję ciasto startym serem i układam dodatki. Posypuję ziołami.
Wyjmuję z piekarnika gorącą blachę, zsuwam na nią ciasto na papierze do pieczenia i piekę w temp 250 stopni przez 5 – 7 minut (termoobieg) na drugim poziomie od dołu.
Wyjmuję pizzę nad zlewem, zsuwam ją z papieru na kratkę (ruszt), by odparowała przez 2 – 3 minuty. Kroję i ponownie zostawiam do odparowania.