Każdy dodany cukier to zło, niestety ...
Jak byłam mała, piłam vibovit, nie wiem czy to kojarzycie. Ostatnio wzięłam pudełko do ręki i byłam w szoku, że na pierwszym miejscu w składzie jest cukier ... A to mogą nawet takie małe bobasy pić :/. Dramat! Niby same witaminy ... Nie wiem czemu tak zmienili skład, ale jak można tak dzieci uzależniać od cukru od samego początku?!
Wagę wpisałam, zaraz dodam tabelkę.
Było cudownie, ale teraz nie mogę wrócić do siebie, przytłacza mnie wszystko, z pogodą na czele :/ .
Swoją drogą, jestem naprawdę zaskoczona, bo jadłam tragicznie, byłam przygotowana, że zobaczę +3kg, tak zupełnie realnie patrząc, a tu jednak coś ubyło ... Dużo chodziłam, ale przy tym jedzeniu i piciu to nie sądziłam, że pomoże

.
---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------
To jest okropne. Ja rozumiem, że biznes, kasa, ale przyzwyczajanie małych dzieci do tego ... tragedia! Wczoraj przechodziłam przez centrum handlowe koło tych wszyskich maców, kfc itd. i pomyślałam sobie, że fajnie by było, gdyby jedzenie w McDonald's było możliwe od 18 roku życia

.
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------
Najlepiej jeść to, co nie musi mieć składu

.
Im mniej przetworzone, tym lepiej. Im krótszy skład, tym lepiej. Jak nie poznajesz jakiegoś składnika to pewnie nie powinnaś go jeść. Wszystkie dodane cukry, konserwanty, tego lepiej unikać.
Jeśli masz FB to tam są takie fanpage typu biała lista zakupów i czarna lista zakupów. Nie są☠idealne, ale czasem piszą coś o składach, więc dla kogoś, kto nic jeszcze nie wie to może być dobry początek

.
---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------
W takim przypadku fajnie jest mieć sokowirówkę, wyciskarkę do owoców (nie tylko cytrusów), blender i robić mieszanki różnych owoców i warzyw

. Pyszne, zdrowe i można wcisnąć tam mnóstwo rzeczy, których by się normalnie nie zjadło

.
---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------
Nazwanie wody smakowej "wodą" to jest dla mnie jakaś kpina. To nie jest woda, tylko napój. A ludzie piją, bo myślą, że zdrowe, bo to przecież woda ...
---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------
Dobre rady!

Jeśli chodzi o wędlinę to też warto zwrócić uwagę, że zawsze powinien być dostępny jej skład, więc można sprawdzić ile wody zawiera. No i też lepsza mniej przetworzona, czyli nie kupujemy tych w kształcie serduszka czy z uśmiechniętą buźką. Sama czasem popełniam ten błąd, że kupuję tą idealnie okrągłą czy kwadratową, bo sama w sobie wygląda nieźle, a później mi się przypomina, że skoro ma taki kształt to ktoś w niej coś mocno namieszał ...
I też denerwuje mnie to, że w większości restauracji itp. jak coś jest z szynką to ta szynka jest najtańsza, najgorszej jakości ... Jako mięsożerca czuję się rozdarta w takich przypadkach
---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------
Nie spodziewałabym się u nas chińskich produktów typu słonecznik czy warzywa i owoce

. Zwrócę na to uwagę. Gorzej, że poza jedzeniem to już wszystko jest made in china

.