2014-08-20, 06:12
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ślub cywilny-sukienki, dodatki, inspiracje
Cytat:
Napisane przez valaquenta
Jedynym elementem często spotykanym na ślubach, jaki będzie u mnie, będzie pan młody i złote obrączki  Wszystko inne jest zupełnie nie takie, jak każe tradycja, chyba że patrzeć na moją tradycję rodzinną, bo ta od 3 pokoleń po obu stronach jest bardzo podobna
Chciałabym, żeby wszyscy mieli takie podejście, że cywilny bierze każdy i że to nie jest "tylko"  
|
Podoba mi się to - Pan Młody chyba jest najważniejszy, bo bez obrączek jakoś można się obejść Dochowasz zatem rodzinnej tradycji 
U mnie w rodzinie tradycje ślubne ewoluują - w pokoleniu rodziców i dziadków łącznie śluby cywilne i kościelne (kiedyś nie było konkordatowych, więc brano oba, ale najpierw cywilny), obecnie moje pokolenie - różnie. Miałam już u kuzynostwa śluby w konsulatach za granicą, bez udziału rodziny, praktycznie sami znajomi, choć kuzynostwo mieszka w Krakowie.. Przyznam, że nieco przetarli mi ścieżki, bo choć mam ślub konkordatowy w Kościele, to nie mam "tradycyjnego" dwudniowego wesela z wszystkimi obyczajami itd., tylko eleganckie przyjęcie w hotelu na 40 kilka osób Pan Młody i obrączki będą 
Nie ma ślubów lepszych i gorszych, nie potrafię zrozumieć tego typu myślenia. Nie ma znaczenia przed kim i jaką złoży się przysięgę, ważniejsze jest chyba, że próbować jej dochować..Zresztą ślub cywilny bierze prawie każdy (biorąc ślub konkordatowy), mało kto ma tylko kościelny.
Dlatego nie widziałam problemu pisać w tym wątku - przecież ja biorę ślub cywilny i w świetle prawa ten w zasadzie jest najważniejszy
Edytowane przez gabriell1982
Czas edycji: 2014-08-20 o 06:16
|
|
|