Dot.: Zakup mieszkania a agencja nieruchomości
Cytat:
Napisane przez Fortuna1
Ja właśnie wczoraj byłam oglądać mieszkanie z biura nieruchomości, i tak samo przed obejrzeniem musiałam podpisać umowę, że jeśli zdecyduję się na kupno mieszkania, to wtedy będę musiała zapłacić prowizję od wartości mieszkania (około 3%! ale można ją negocjować). Ale w tej cenie jest też doradca finansowy, który znajdzie mi najdogodniejszy kredyt, dodatkowo pani powiedziała mi, że jeśli jakieś mieszkanie mi się spodoba, nawet jeśli będzie z innego biura to mam jej po prostu przesłać linka i ona umówi się z nimi na oglądanie. Dodatkowo ona zadba o notariusza, sprawdzenie ksiąg, sprawdzenie we wspólnocie/spółdzielni czy mieszkanie jest zadłużone, etc. Koniec końców płaciłabym tylko jej + notariuszowi.
|
Kredytu nie biorę więc doradca mi niepotrzebny, a zamiast płacić kupę kasy wolałam to wszystko posprawdzać i pozałatwiać sama (fakt, trochę czasu bym poświęciła pewnie). No ale jak się nie da to się nie da
Można negocjować i cenę mieszkania i wysokość prowizji? Czy muszę się zdecydować albo jedno albo drugie? Jestem zielona Płacę gotówką więc mam małego asa w rękawie i liczyłam dzięki temu na jakieś dobre warunki