Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Rasowy=Rodowodowy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-08-21, 21:49   #3432
93Strawberry
Raczkowanie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Jaki model masz na mysli??? Chodzi Ci o typowe zachowanie czy charakter rasy????
Zachowanie i charakter. Wydaje mi się, że gdy ma się psa rasowego z góry wiadomo jak generalnie powinien się zachowywać (np. pies X będzie tropił, Y może być agresywny itd.) i wiadomo w jaki sposób go szkolić. Można zakupić poradniki odnoszące się do konkretnej rasy i rozwiązywać problemy samodzielnie. Natomiast w przypadku kundelka nie wiadomo za bardzo w którą stronę iść, jak go kształcić, co jest jego ,,powołaniem" i czy takowe w ogóle posiada. Nieco łatwiej jest z psami w typie rasy- czyli z takimi jak mój przykładowo. Niby mieszaniec, ale w stronę spaniela więc na kilka procent wiem czego się spodziewać. U mnie sytuacja była na szczęście jasna- kocha tropić i jest niesamowicie ciekawski.
W przypadku psów o których piszę samemu trzeba sobie stworzyć ,,model", obserwować zachowanie i intuicyjnie wychowywać psa. Oczywiście nie jestem specjalistką. Mówię to tylko jako osoba posiadająca psa w typie i niegdyś wychowująca kundelka.
93Strawberry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując