2014-08-22, 09:03
|
#443
|
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 332
|
Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III
Cytat:
Napisane przez Karo89
|
Super, ja szukałam najmniejszych 125ml bo się zasugerowałam rozmiarem gerbera ale te kupie chętnie bo będą świetne na wyjścia, te 300ml będą dobre do uzywania w domu.
No więc postudiowałam co i jak z tymi słoiczkami i oto wnioski:
1. Zgodnie z zaleceniami ekspertów wprowadzanie produktów uzupełniających należy rozpocząć po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Czyli w naszym przypadku to będzie kwiecień/maj. Jednym słowem do słoiczków można zrobić to czego wtedy jeszcze nie będzie a nie jabłka czy ziemniaki 
2. Ponieważ dzieci trudniej przyzwyczajają się do smaku warzyw niż owoców, eksperci zalecają, by właśnie od warzyw rozpocząć wprowadzanie nowych smaków do diety dziecka. Często popełnianym przez rodziców błędem jest rezygnacja po pierwszym wypluciu przez dziecko warzywnej papki. Tymczasem badania pokazują, że do pełnej akceptacji nowego smaku potrzeba czasem nawet kilkunastu prób. Owoce należy zacząć wprowadzac po około 2 tygodniach od wprowadzenia warzyw.
3. Nowe produkty należy wprowadzać pojedynczo. Zachowaj odstęp około 1-2 dni. Dzięki temu łatwiej zaobserwujesz, czy dziecko nie ma żadnych dolegliwości po konkretnym produkcie.
4. Na początku podajemy jednoskładnikowe dania, najlepiej warzywne, np. marchewkę, dynię, zielony groszek, ziemniaki i wiele innych.
Podsumowując jak ktoś ma czas i chęć to teraz warto zrobić słoiczki głownie warzywne ale też owocowe, szczególnie jeśli mamy nadmiar. Warzywa czy owoce poddusić w garnku bez tłuszczu ani cukru, można dolać trochę wody żeby nie przywarły. Jeśli za gęste to można zmiksować albo poddusić już przetarte. Gotową masę przekładamy do wygotowanych słoiczków i zakręcamy. Układamy w garnku na ściereczce, zalewamy wodą do wysokości 3/4 słoików i od zagotowania wody liczymy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia do góry dnem i voila! Ważne żeby napisać na słoiku co jest w środku i datę.
Ja będę robiła, dynię, marchewkę, cukinię, brukselkę, śliwki, jabłka, jagody. No chyba że coś jeszcze mi wpadnie w oko 
Tu jest fajny kalendarz przetworów:
http://smakuje.blox.pl/2014/07/Kiedy...kalendarz.html
Edytowane przez bimbunia_
Czas edycji: 2014-08-22 o 09:33
|
|
|