Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mały problem z rodzicami... Potrzebuję porady kogoś kto ma już dzieci
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-08-22, 14:22   #10
cava
Zakorzenienie

Dot.: Mały problem z rodzicami... Potrzebuje porady kogoś kto ma już dzieci

Moje córki 12 i 14 lat, mają obowiązek
- utrzymywać jakiś tam porządek w swoich pokojach
- odkurzyć codziennie dom górę/dół i schody
- wieszać pranie, zdejmować pranie, poskładać i wkładać je na półki
- sprzatać częsciowo łazienkę- (myją zlew z dużą szafką łazienkową i lustrem, układają tam na półeczkach, zmywają blat w koło)
- obierają ziemniaki jak są do obrania (ale to różnie, bo ja często do ostatniej chwili nie wiem co na obiad, to jak wymyślę nagle to sobie sama obiorę bo szybciej)
- chodzą po zakupy wciągu dnia jak się okazuje ze coś zapomniałam kupić.

Tak ogólnie, bo czasami coś jest tam innego do zrobienia.

No ale tego uzależnienia tygodniówki czy kupowania dziecku co potrzebuje czy chce to faktycznie nie ogarniam.
U nas to są niezależne procesy.
ja sobie nie wyobrażam "płacić" dziecku za pomoc w domu, czy nie dać pieniędzy na dojazdy czy ubrania, bo nie odkurzyło

NATOMIAST - jakim cudem nie masz niby czasu dla siebie?
To co opisałaś to Ci zajmie z godzinę dziennie max a siostrą chyba nie opiekujesz się całe dnie bo rodzice chyba nei spedzaja całych dnio grzebiac w ogródku? No bez jaj z drugiej strony, ze takie kamieniołomy Ci rodzice urządzają bo trezba kuwetę sprzątnąć co drugi tydzień , ziemniaki obrać i mopem przelecieć mieszkanie i śmieci wynieść co jakiś czas. :/

Z oglądu "dramatu nastolatków" to bardziej wnioskuję ze odwlekasz zrobienie co masz zrobić w nieskończoność, aż ktoś na Ciebie huknie albo robisz na ostatnią chwilę i przez to masz ciągle poczucie że masz tyyyle do zrobienia i ani trochę wolnego.
Wstań, zrób i z łebka. Wolna cała reszta dnia.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując