2014-08-22, 19:56
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: moja matka się powiesiła...
Cytat:
Napisane przez xandria_
czy mieliście w swojej rodzinie samobójców? w jaki sposób może być obciążona tym osoba taka jak ja? ---> mama była trzecią osobą z rodziny, która to zrobiła. czy to wydarzenie może mieć wpływ na to, że ja też kiedyś coś takiego uczynię? to siedzi w genach czy jest to tzw. syndrom Wertera? nie chcę, by doszło do kolejnej tragedii.
|
Spokojnie. Pomyśl o tym bardziej w ten sposób, że często wrażliwość mamy ,,po kimś" - ja np. czuję się bardzo blisko związana z mamą i dziadkiem (ojcem mamy), reagujemy podobnie, mamy podobny typ wrażliwości, czego nie mogę np. powiedzieć o mojej cioci i bracie (oni są z kolei do siebie bardzo podobni, podobnie nieszczęśliwi, zarazem taka sama jest moja babcia). Z opowieści dziadka wynika, że jego mama była taka, jak my. Być może w rodzinie Twojej mamy te osoby tez miały inną wrażliwość, może po prostu gorzej sobie radziły z problemami. Ale to nie jest tak, że Ty czy ktoś jeszcze będzie miał tak samo, możecie mieć większą podatność np. na depresję (tak samo, jak w niektórych rodzinach jest większa podatność na przykład na alkoholizm, nerwicę), ale to dalej tylko podatność, a nie 100% przeznaczenie.
Bardzo Ci współczuję. Nie ma dobrych słów, żeby tu napisać.
|
|
|