Dot.: Parę psów w domu
Jesli weżmiesz drugiego pieska to tylko suczkę. Oddzielanie psa i suki w dwupokojowym mieszkaniu na czas cieczki graniczy z cudem. Poza tym pies bedzie ciągle wył, może tez zacząc podsikiwać znacząc swój teren.
Musisz się liczyc z tym ,że jak weźmiesz drugą suczkę ,twoja suczka będzie początkowa bardzo zazdrosna, może się to objawiać agresją w stosunku do nowego pieska lub "obrażeniem". Moja sunia jak dostała towarzysza przez tydzień mnie "nie widziała" - nie dała się pogłaskać , chowała się po kątach.
Taki stan mija po 1-2 tygodniach. Musisz jej dać znać , że nowy towarzysz nie jest zgrożeniem jej pozycji. Znacznie łatwiej zwłaszcza suczce przyjąć szczeniaka niz dorosłe zwierzę zwłaszcza jeśli mówisz ,ze jest agresywna w stosunku do innych suczek. Niektóre suczki maja ciąże urojone jesli byś wzięła nowego pieska w takim okresie to twoja suczka potraktuje je jak własne dziecko i może nawet je wykarmić. W stosunku do szczeniaka suka zawsze bedzie miała opiekuńcze nastawienie i nie ma ryzyka agresji -dla twojej suczki nowy przybysz będzie stał niżej w hierarchii i nie będzie przynajmniej z początku walki o dominację. Później jest bardzo ważne by ktos z domowników był " przywódcą stada" wtedy tez suki nie będą ze sobą walczyć .
Szczeniak jest jeszcze lepszy z tego względu ,że nie bedą się psy starzały w tym samym czasie co jest bardzo ciężkie zwłaszcza kiedy odchodzą.
Tyle problemów. Rozważając plusy i minusy napewno posiadanie 2 psów wypada na plus. Zwierzęta znacznie lepiej chowają się w stadzie . Nie ma problemu jesli pies ma dłuzej zostać sam w domu. Wzięcie 2 piesków zwłaszcza podobnej wielkości na spacer to naprawdę nie problem. Są specjalne rozgałęzniki ,tak,że masz w ręku tylko 1 smycz która rozchodzi sie na ostatnich pół metrze na dwie. w ten sposób nie placzą ci się smycze bo kazde z psów chce iśc w innym kierunku. Generalnie psiaki duzo się bawią ze sobą i mają znacznie więcej ruchu stąd tez nawet przy mniejszym spacerach lepszą kondycję.
Jesli namówisz mamę na pieska , jestem przekonana ,że na pewno nie będziecie tego żałowć.
|