2014-08-23, 17:20
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zgryz głęboki-leczenie
Cytat:
Napisane przez frezja123
Widocznie mało znasz się na leczeniu zębów, albo jesteś tylko pomocą, bo zgryz głęboki jest leczony z powodzeniem samym aparatem stałym.
Ja miałam bardzo głęboki, moje górne siekacze całkowicie przykrywały dolne zęby, zachodziły tak, że jak się uśmiechałam było widać tylko dolne dziąsła i od razu zęby górne.
Pani ortodontka mówiła na początku leczenia, że z moją wadą będzie ciężko i owszem zrobi co może, ale najleoiej dla ideału byłaby polecana operacja ortognatyczna. Jak się okazało efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania i przez to, że sumiennie nosiłam wyciągi, dbałam o to co kazała to mam zgryz normalny.
W internecie można znaleźć sporo zdjęć wyleczonego zgryzu głębokiego (przed i po).
PS chyba, że chodzi Ci o rozklinowanie i podnoszenie zgryzu - to owszem, miałam to zarówno na siekaczach górnych, jak i później na kłach, a następnie dolne siódemki. Ale to nie żaden dodatkowy aparat, tylko masa z kompozytu, która nie pozwoliła mi zamykać zębów, a później mi ją spiłowano.
|
Tak, wiesz jestem tylko pomocą i się na tym nie znam...
Właśnie widać jak Ty się znasz...
Ale dobrze, że napisałaś o rozklinowaniu bo ono przy zgryzie głębokim zawsze jest i za jego pomocą następuje własnie intruzja zębów.
Miałaś rozklinowanie z kompozytu- gratuluję. Zobaczysz w przyszłości skutki tego u siebie w stawach skroniowo żuchwowych. Ale co ja Ci tam będę pisać, przecież się na tym nie znam...
|
|
|