Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Listopad- Grudzień 2014- część IV :)
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-24, 08:20   #1520
Kasia427
Wtajemniczenie

Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część IV :)

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
i Indry synek chyba tez pojdzie do 1 klasy, takze grupe wsparcia zalozymy

Cytat:
Napisane przez Keithlyn Pokaż wiadomość
Hejo

Alea - fajnie że się odezwałaś !! wózio super !

wczoraj TŻ skręcił już łóżeczko już chciał wczesniej to zrobić(widziałam że bardzo chce zobaczyć jak będzie wyglądać bo go nie widział na żywo )...ale wczoraj nawet nic nie mówił tylko poszedł i skręcił teraz będzie stać i się kurzyć

A tak w ogóle to chciałam się z wami podzielić kilkoma ciekawostkami z ostatnich zajęć z SR, może nie wszystkie to wiedzą było o laktacji i kp
- karmienie powinno trwać od 15 -do max 30 minut, wynika to z tego że mleko ma swoje "fazy" najpierw jest I węglowodanowa, jak to położna powiedziała "herbatka", II -białkowa, a III - tłuszczowa . Jak dzieć ssie cyca tylko 5 minut to mamy pewność, że to tej III fazy nie dojadł i piej tzw "herbatkę" i może nam nie przybierać na wadze...także warto nawet jak przysypia po 5 minutach troche go rozbudzić żeby jeszcze possał
- dzidzia powinna przybierać 120g /tygodniowo średnio, oczywiscie są rózne dzieci i tu moga być wahnięcia .. .
- noworodek zaraz po urodzeniu ma pojemność żołądeczka równą około 10 ml, to jakieś półtora łyżeczki z każdym dniem żołądek się powiększa ciutkę...więc jak po urodzeniu nam pociumka troche to mamy sie nie martwić że nie pojadł bo on wie najlepiej ile może. Położna nam opowiadała że zmartwione mamy przychodziły po butelki z mm bo dzidziol tylko troszke possał i już nie chciał, a potem mu dawały 30 ml mm, żołądek się za szybko rozepchał i ulewanie gwarantowane plus dzidzol niespokojny bo brzuszek boli...
- mówiła też ze w nocy warto karmić bo mleko ma najwiecej tłuszczy
- było też o technice karmienia, ogólnie buzinka ma obejmowac całą brodawkę z otoczką i jeśli dziecku robią się "dołeczki" podczas ssania to źle bo ssie za płytko i może nas boleć..
- ogólnie karmi się "na żądanie" ale powinno się karmić nie rzadziej niż co 5 h ..czyli jak będziemy mieć śpioszka to jednak powinnyśmy go zbudzić na to karmienie

Ogólnie najciekawsze to z tymi fazami mleka... myślałam że dziecko pociumka ile chce i tyle... a tu jednak te 15 minut musi być żeby wypił pełnowartościowe mleczko i był na dłużej najedzony

Może się komuś przydadzą te informacje
Zdecydowanie się zgadzam i w praktyce też to u mnie tak wyglądało..