Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - małe dzieci
Wątek: małe dzieci
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-15, 10:51   #12
201710120930
Konto usunięte

Dot.: małe dzieci

Cytat:
Napisane przez martini
. ...Dziecko mamy takie, jakie sobie wychowamy. ..
W życiu się z tym nie zgodzę.
Moze głoszę niepopularne sądy wbrew opiniom psychologów i sztabom przeróznej maści madrych pedagogow itp ?.Trudno.
To co /może!/ siedzi głeboko w człowieku ,jest na tyle skrzętnie schowane ,ze jest szansa ,ze nawet najbardziej bliska i kochana osoba nigdy do 'tego'nie dotrze.
Jakiś ułamek zła czy ..dobra ,na który wychowanie /lub jego brak/nie ma kompletnie ale kompletnie zadnego wpływu.
Kiedys było inaczej. Metodą resocjalizacji był pas.Dzisiaj ma go zastapić uwaga poswięcona dziecku,czytanie bajek wieczorową porą i kumpelskie relacje na linii rodzic-dziecko.Czy dzisiaj dzieci sa lepsze?Tego już nie wiem ?!
Ale ja w sumie nie o tym/mając nadzieje,ze nikt mi nie przypisze sympatii drastyczniejszym metodom wychowania /
Wracając do zdania ,do którego sie odnoszę.
Naprawdę dziwi mnie juz od dłuzszego czasu to demonizowanie i podkreslanie wpływu wychowania rodzicielskiego na małego człowieka .To nie jest plastelina ,z której zrobimy sobie kształt i formę wg koncertu zyczeń.
Oczywiscie mozna się pokusić,ale jak sie nie uda ,to czy wina bedzie tylko po jednej stronie?
Kuzynka ma trójkę dzieci.Z jednej krwi i kości-kazdemu dziecku poswięca prawie tyle samo czasu.
Napisałam prawie,bo najwiecej swojego czasu poswięca średniakowi.I jak mówi cyt ''walczę o niego kazdego dnia,z niewiadomym skutkiem ''
Dziecko b.trudne,skryte i czasami zaciete./oj długo by pisac/A dwójka pozostalych tzw kochane przylepy.
A wg mądrych głów dzieci powinny byc kalka w kalke na podobieństwo swoje.
Wprowadzając prywatę-byłam dzieckiem z kluczem na szyi-jak 98 % dzieciaków na podwórku/boziu ,jakie ja miałam szczęśliwe dzieciństwo / i nikt mi nie wpajał zasad i nie prowadził gadek moralizujacych / ba! a wg stereotypu powinnam być rozpieszczoną ,wychuchaną jedynaczką/ a pewne rzeczy zawsze wiedziałm sama .Sama.Co wolno a co nie.

Nie pokuszę sie o dokładne liczby.Ale tak dalabym fifty-fifty.
Rodzicielska ręka- cała reszta tzw czynników innych
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując