2014-08-24, 09:12
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tygodnie lecą, trójeczka z przodu, bo w październiku czas do porodu!! :)
witam 
Cytat:
Napisane przez OkoPani
hej
diabli, jak wygląda takie załatwianie ojcowstwa? nie miałam pojęcia w ogole, ze cos takiego istnieje, sierota ze mnie  w necie podejrzałam, ale wyskakują mi tylko wymogi w Poznaniu (choć pewnie w całej Pl wygląda to podobnie...). jakie dokumenty przedstawialas?
|
Musisz mieć zaświadczenie od ginekologa o tym że jesteś w ciąży, bierzesz swojego TŻ'a pod rękę i idziesz do USC. Jeśli załatwiasz sprawy w "swoim" USC (czyli w mieście w którym się urodziłaś) to spisujecie dokument, deklarujecie imiona i nazwisko jakie będzie nosić dziecko. Wydaje mi się że w przypadku niemałżeństw to najlepsze rozwiązanie, bo dziecko od razu ma "swoje" dane osobowe, kobieta nie musisz po porodzie już nic załatwiać w USC i chyba dość upraszcza to formalności do których nie bedziemy mieć głowy w późniejszym czasie.
Poniżej kopia info z USC w moim mieście.
Wymagane dokumenty
- Uznanie ojcostwa dziecka poczętego (uznanie ojcostwa przed porodem)
- dowody osobiste rodziców (do wglądu),
- dokument potwierdzający ciążę tj. karta ciąży z bieżącymi wpisami lub aktualne zaświadczenie lekarskie potwierdzające ciążę, oraz w zależności od stanu cywilnego matki dziecka:
- W przypadku, gdy matka jest panną: odpis skrócony aktu urodzenia matki dziecka, jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego (do wglądu),
- W przypadku, gdy matka jest osobą rozwiedzioną lub pozostającą w separacji: odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie (separacji), jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stan Cywilnego lub odpis prawomocnego wyroku sądu o rozwodzie (separacji), jeżeli związek małżeński był zarejestrowany w innym Urzędzie Stanu cywilnego (do wglądu),
- W przypadku, gdy matka jest wdową: odpis skrócony aktu zgonu męża matki, jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego (do wglądu),Opłaty
Oświadczenie jest zwolnione z opłaty skarbowej.
Terminy i sposób załatwienia sprawy- Sprawa załatwiana jest niezwłocznie.
W przypadku odmowy przyjęcia oświadczenia wydawana jest decyzja administracyjna o odmowie przyjęcia ww. oświadczenia.
- Jeżeli kierownik urzędu stanu cywilnego odmówił przyjęcia oświadczenia koniecznych do uznania ojcostwa, nie później niż w terminie siedmiu dni na piśmie powiadamia mężczyznę, który twierdzi, że jest ojcem dziecka, i matkę dziecka o przyczynach odmowy i możliwości uznania ojcostwa przed sądem opiekuńczym, odpis pisma przesyła do urzędu stanu cywilnego właściwego do sporządzenia aktu urodzenia dziecka.
|
|
|