Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kultura rozmów na komunikatorach w czasie rzeczywistym - czas odpisywania
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-08-25, 16:03   #10
201605161006
Konto usunięte

Dot.: Kultura rozmów na komunikatorach w czasie rzeczywistym - czas odpisywania

Karino, rozumiem o czym piszesz, też tego typu rozmów nie lubię ''co tam?'' ''zarzuć temat do rozmowy'' a sam zagadać nie potrafi, ale nie o to chodzi w tym wątku, tylko jak wyżej. Po prostu znajomego poprosiłam o zrobienie się dostępnym by wysłać zdjęcia z wyjazdu, a on odpowiedział, że nie bo zaraz się inne osoby odezwą, a kultura wymaga by rozmawiać z jedną osobą, a nie z kilkoma i wolno odpisywać. I zastanowiło mnie to. Bo bywało tak, że z kimś się umawiam na gg, a ten ktoś nie wchodzi, albo wchodzi ale odpisuje wolno i uważam takie coś za brak kultury (chyba że się uprzedzi, że się coś robi, o ile to jest coś ważnego, a nie, jak ktoś wyżej wspomniał, umawiamy się, a ten ktoś odpisuje wolno bo np. sobie forum czy demotywatory ogląda), bywało też tak, że jakaś luźna rozmowa np. o serialu i wówczas odpisywanie raz na parę minut jakoś nie specjalnie przeszkadzało. Znam jednak osoby co nigdy nie zwracają na to uwagi, potrafią same zacząć rozmowę, a potem nagle nie odpisywać godzinę.

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Nie kumam tej logiki.
Rozpisz to jakoś inaczej. Dlaczego rozmowa poprzez smsy nie odbywa się w czasie rzeczywistym? A w jakim?
Hm, nie wiem, albo ja się nie znam, albo Ty. Po prostu rozmowa na komunikatorze typu czat to rozmowa w czasie rzeczywistym, a nie wymiana wiadomości jak e-mail czy sms. Tak jakbyś z kimś gadała obok na żywo. Odpisuje się wówczas raczej od razu, a na smsa czy meila to nie raz po kilku godzinach i nikt nie ma pretensji - bo to jest wiadomość nie w czasie rzeczywistym. Poza tym jak jesteś zalogowana na gg/fb/skype/itd. to znaczy, że odpaliłaś ten komunikator i teoretycznie powinnaś być przy komputerze. Natomiast to że ktoś Ci wyśle emaila czy smsa to nie znaczy od razu, że siedzisz przy komputerze i telefonie i że zaraz odpowiesz. Można to porównać do gier, są gry w czasie rzeczywistym gdzie akcja się dzieje już, w czasie jaki leci jak i gry turowe, które można porównać właśnie do smsów czy e-maili albo prywatnych wiadomości na forach na przykład.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-08-25 o 16:05
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując