Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Z czego najlepiej zrobić taras
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-08-28, 20:33   #8
Nameria
Zadomowienie

Dot.: Z czego najlepiej zrobić taras

Po pierwsze taras musi pasować do domu, ogrodu czyli do całego otoczenia i musi się z nim komponować. Ważne też jest jaki chcesz mieć kształt tarasu.
Ja bardzo lubię drewno, jest przyjemne, ciepłe, latem się nie nagrzewa. Niestety nie jest to trwały materiał, szczególnie nasze rodzime gatunki i należy go systematycznie impregnować. Można zrobić taraz z drzewa egzotycznego, jest dużo trwalsze ale też dużo droższe. Nie mniej jednak, ja u siebie chcę zrobić taras łączony, drewno plus kamień. Trudno, najwyżej będę olejować co roku Na drewnie też tak brudu nie widać.
Co do płytek, ja nie jestem straszną zwolenniczką ale kto co lubi. Płytek nie lubię głównie za to, że latem nabierają temeratury a taras zwykle jest od strony południowej, południowo - zachodniej wiec w lecie na bosaka może być ciężko. Z kolei w chłodny poranek na bosaka też nie wyjdziesz bo zimne to jak cholera.
Fajnym rozwiązaniem jest beton. Obecnie istnieje tyle sposobów jego obrubki, że do każdego stylu można coś dobrać. Może imitować kamień, drewno, tworzyć gładką płytę. Według mnie warte rozważenia.
Kamień jest drogi ale tu można zrobić beton imitujący kamień Kamień też będzie zimny ale w upały nie będzie się nagrzewał. Jesto to elegancki materiał i prędzej Ci się znudzi niż ze starzeje. Ba nawet Ciebie przeżyje
Może być jeszcze cegła itd.
Co do kostki, nie będę się nawet wypowiadać bo nie jestem zwolenniczką. Zresztą okres życia kostki to ok 10 lat i też musisz o nią dbać.

Musisz określić swój styl to jest najważniejsze no i zasobność portfela

Edytowane przez Nameria
Czas edycji: 2014-08-28 o 20:37
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując