2014-09-08, 11:20
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nieuczciwy pracodawca. Jak z nim sie rozprawić?
Cytat:
Napisane przez babajaga69
Cześć dziewczyny 
Pracowałam przez 3 miesiące w sklepie odzieżowym. Nigdy nie dostałam żadnej umowy. Właścicielka zachowywala sie w stosunku do mnie bardzo nielojalnie i niekulturalnie. Czasami zdarzalo się że dostawałm późno w nocy telefon że mam na następny dzień iść do pracy, lub mam miec wolne, pracowałam przez kilka dni pod rząd po 12 godzin. Cały czas zwodzono mnie z umową, niby umowa była przygotowana, tylko wystarczy ją przywieźć, od następnego miesiąca itd Nagle mnie zwolniono. Bez żadnego uprzedzenia, po prostu powiedziano mi że juz mnie nie potrzebuja i mam sie wiecej nie pojawiać  Wiem, że poprzednia dziewczyna tez pracowała bez umowy i potraktowano ja tak samo. Teraz w tym sklepie jest nowa pracownica i bardzo watpie aby pracowała legalnie. Oprócz tego dostałam niekompletną wypłatę, brakuje co najmniej dwóch 'dniowek'. Jakich działań mam sie podjać aby utrzec im nosa? Czy jezeli zgłosilabym to do PIP to ja tez poniose jakies konsekwencję pracy na czarno??? Mogę ztym iśc nawet do sądu, mam czas i energię, oraz mnostwo świadkow, bez żadnego problemu udowodnie że tam pracowalam. Bardzo proszę,    napi szcie mi krok po kroku co mam zrobić, gdzie iść aby rozprawic się tym pracodawcą  
|
Z tego co mi wiadomo, ale nie jestem pewna w 100%, nie poniesiesz żadnej odpowiedzialności bo Ty domagałaś się umowy a to pracodawca nie dał Ci jej. Ja bym poszła do pipu i porozmawiała i przedstawiła sytuację i nawet poszła do pracodawcy włączyła nagrywanie w telefonie i spróbowała nagrać co Ci mówi na temat dniówek itp.
Edytowane przez mogg
Czas edycji: 2014-09-08 o 12:37
|
|
|