2014-09-10, 20:58
|
#187
|
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 758
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Miałam umieścić przepis na żeberka, wiec umieszczam
Gdyby opis nie był wystarczający, to na stronie (link w stopce) jest dokładny opis z filmem i zdjęciami krok po kroku. Można znaleźć w daniach głównych. Ja polecam bo wyszły fantastyczne 
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
szczypta soli, pieprzu
Składniki na marynatę:
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przepis na żeberka w marynacie miodowo musztardowej:
Przygotowanie naszych żeberek rozpoczynamy od przyrządzenia marynaty.
Do miseczki kolejno dodajemy: przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, miód, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, olej oraz imbir. Dokładnie ze sobą mieszamy.
Żeberka myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na kawałki tak aby każde żebro było oddzielnie.
Żeberka umieszczamy w misce i dokładnie pokrywamy marynatą.
Odstawiamy do lodówki na noc lub na około 12 godzin. Co jakiś czas zawartość miski należy przemieszać, tak aby mięso było równomiernie pokryte sosem.
Następnie po wyjęciu z miski ułożyć je równo w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypać solą i pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę często odwracając i pokrywając marynatą.
Po upływie godziny przykryć nasze żeberka folią aluminiową i podpiekać je przez kilka minut do czasu aż mięso się zrumieni. W ten sposób przygotowane żeberka będą miały mięciutkie mięsko, które bez problemu będzie odchodziło od kości.
|
|
|