2014-09-12, 12:44
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: firanki-mordercy
Jeśli chodzi o firanki i morderców to moje dzieci zamordowały mi jeden komplet (plamy itd.), poza tym oberwały w domu wszystkie karnisze huśtając się na zasłonach... dziadek z ojcem wsadzili dwa razy większe kołki rozporowe w ścianę a dzieci dały im radę po tygodniu. Teraz już tylko czekam, aż któreś w głowę karniszem dostanie, może się nauczą. Zasłony podwiązałam bo mam przy oknach haczyki na wstęgi, więc już na nich wisieć nie dadzą rady.
A co do takich dramatycznych apeli - wypadki się zdarzają. Dzieci trzeba pilnować. Chyba każdy słyszał o tak dziwnych wypadkach, że aż trudno uwierzyć, jak moja córka była maleńka głośno było o dziewczynce, która biegła z kredką w ręce, przewróciła się i kredkę wbiła w głowę, w zasadzie w mózg, dziecko operowano, ale nie pamiętam co było dalej. Niemniej jednak nie jest to powód żeby zakazać sprzedaży kredek.
W domu są kontakty, schody, chemikalia, alkohole, zapałki i wiele rzeczy, którymi dziecko może sobie zrobić coś złego jeśli rodzic nie będzie odpowiednio dbał o bezpieczeństwo swojej pociechy. Nie wystarczy tylko pilnować, trzeba jeszcze tłumaczyć zagrożenia.
Aczkolwiek makarony to paskudny rodzaj firanki i ja jestem im mocno na NIE
No i na koniec:
Cytat:
"Mia moja 2 letnia corcia siedziala na oparciu sofy i postanowila skoczyc/zjechac z oparcia na sofe ... w ulamku sekundy te makarony owinely jej sie wokol szyji i dziecko zawislo"
|
Która rozsądna matka pozwala dziecku siedzieć na oparciu sofy i robić zjeżdżalnie lub skakać z niej? Nie tylko firanka mogła zaszkodzić, mogła spaść też na głowę, uderzyć się o podłogę, kant mebli czy stolika i zrobić sobie coś złego. Także firanki, firankami a głupota matki to swoją drogą. Matka musi być zawsze krok przed dzieckiem i przewidywać potencjalne zagrożenia tak, żeby w razie czego zareagować odpowiednio.
Czas edycji: 2014-09-12 o 12:45
|
|
|