2014-09-15, 09:22
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: panikara
Cytat:
Napisane przez lilith691
Jednak nie jest tak, że z pewnością złapiemy tokso - inaczej wszyscy byśmy chorowali.
|
Właściwie wiele osób łapie tokso nawet o tym nie wiedząc i spokojnie sobie z tym żyje W gorszej sytuacji jesteśmy właśnie my, ciężarne 
Cytat:
Na pocieszenie - na tym etapie ciąży na całe szczęście konsekwencje złapania tokso nie są aż tak bardzo poważne i szansa na to że z dzieckiem coś będzie nie tak jest coraz mniejsza.
|
No nie wiem, w drugim trymestrze czekają dziecko takie konsekwencje jak: uszkodzenie gałki ocznej, padaczka, zwapnienie śródmozgowe + jeszcze parę innych skutków, ale wymieniłam tylko te, które właśnie w drugim trymestrze dotknęły mojego bratanka To właśnie w drugim trymestrze na dziecku odbijają się najbardziej skutki zarażenia. Oczywiście to nic w porównaniu z tym, że w pierwszym trymestrze skutkiem byłoby poronienie, ale o coraz mniejszych szansach na to, że z dzieckiem będzie coś nie tak można mówić dopiero w trzecim trymestrze.
Przy czym oczywiście nie demonizowałabym takiego kawałka szynki. Niemniej, badania bym powtórzyła - dla świętego spokoju.
|
|
|