Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Gdybyś miała wybrać kraj urodzenia...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-09-16, 19:39   #113
201607111042
Konto usunięte

Dot.: Gdybyś miała wybrać kraj urodzenia...

Cytat:
Napisane przez Wisienki Pokaż wiadomość
Polska, a jeśli nie to jakiś kraj Skandynawski (z uwagi na klimat, piękno przyrody, stosunkowo małe rozwarstwienie społeczeństwa oraz dobre szkolnictwo i bezpieczeństwo społeczne)
Dobre szkolnictwo? Ponoć tamtejsze dzieci umieją najmniej w Europie. Mogłabyś coś więcej napisać, bo ja słyszałam że tam szkoła jest bezstresowa, ale za wiele nie uczy. Serio pytam, z ciekawości

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Romanaccia Pokaż wiadomość
w argentynie nie ma karnawalu na ulicach ,argentyna bardzo znacznie rozni sie od pozostalych krajow ameryki pl. wlasnie kultura i mentalnoscia, tak samo jak Chile, 90% argentynczykow ma pochodzenie europejskie, ponad polowa wloskie, oni nie wygladaja nawet jak latynosi, kultura jest w 80% europejska ,tutaj czlowiek nie czuje ,ze jest w latynoskim kraju, tak samo jak mentalnosc argentynczykow NIE jest wcale latynoska, to nie jest kolorowy, roztanczony narod, to nie brazylia, widac, ze o argentynie nie masz bladego pojecia, skoro rzucasz mi linkami znalezionymi w internecie, ja tu mieszkam i widze jaka jest codziennosc, chodze tez po nocach sama i nie tylko w Buenos aires, ktore jest naprawde jest bardzo spokojne, duzo bardziej niz taki rzym czy barcelona i jakos tej przestepczosci nie widze, ludzie tu sa spokojni, kulturalni i zdystansowani, chyba ci sie argentyna z brazylia pomylila, albo wydaje ci sie, ze wszystkie kraje ameryki pl sa takie same lub podobne siesta i fiesta, a wcale tak nie jest.

w zadnym kraju nie czulam sie blizej polski jak w argentynie, nie tylko ze wzgledu na kulture i mentalnosc bardzo podobna do naszej ,ale i powodu wielu innych podobienstw.

a tak w ogole nie wiem czy wiedzialas, ze wielu argentynczykow ma polskie pochodzenie, a wplyw naszej kultury jest tu bardzo znaczny i widoczny, jest nawet swieto emigranta polskiego ,ktore jest swietem narodowym, na czerwono zaznaczonym w kalendarzu, jest rowniez bardzo preznie dzialajaca spolecznosc polonijna, to samo dotyczy wlochow i hiszpanow, w mniejszym stopniu ukraincow, tego nie znajdziesz w zadnym innym latynoskim kraju.

wiec jak widzisz, kultura europejska jest tu bardzo gleboko zakorzeniona.
A nasi pisarze są tam znani? Ponoć Gombrowicz tak, tak mi polonistka mówiła.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując