2014-09-17, 09:57
|
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koszty jedzenia dla 2 osób
Cytat:
Napisane przez cava
Bo jednak szybciej idzie kupić po drodze świerze, niż zaplanowac dzień wczesniej i rozmraażać zamrozone. I jak pamiętać co tam siedzi?
Z ogarnięciem zamrażarkowej części lodówki mam problem, a co dopiero jakies większe monstrum ulokowane w piewnicy 
|
Szybciej na pewno, pytanie tylko czy taniej? Właśnie na tym polega planowanie wydatków, trzeba usiąsc i się zastanowić nad listą zakupów a nie kupować jak leci bo "cos z tego ugotuję". Uwierz mi, da się planowac dzień wczesniej, to nie zajmuje dużo, kwestia dosłownie minuty. Rano tylko trzeba pamiętać, aby wyciągnąć mięso czy warzywa z zamrażarki.
Jak spamiętać? Zrobić listę z datami włożenia do lodówki i miejscem, np 2 czy 3 szuflada. Przygotować kartki, kupić woreczki do pakowania. Zeby bylo jeszcze sprytniej, przygotowac gotowe kartki z produktami, ktore prawdopodobnie bedziesz mrozic typu "brokuly" "kurczak" "indyk" z miejscem na wpisanie daty. To nie jest żadna filozofia. Nie musisz nic pamietac, wyciagasz kartke i patrzysz k, mam w zamrazarce mieso mielone, w szafce makaron, czosnek cebule, w lodowce parmezan. Kupie bazylie i koncentrat i mam juto obiad.
Ja nie mam dużej zamrażarki, jedynie pojemne 3 szuflady na dole lodowki, z czego jedna zajmują mrozone truskawki, borówki, jeżyny i maliny.
|
|
|