Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czoło w krostkach pomocy!!!!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-07-20, 16:10   #66
mboryna
Przyczajenie

Dot.: Czoło w krostkach pomocy!!!!

Jest na recepte, ale jak poprosisz to sprzedadza bez recepty, koszt ok 8 zł.
Używam jej, bo mam również problem z trądzikiem, a szczególnie z czołem, w grudniu mi wysypało krostek na całym czole, stosowałem kuracje przez dermatologa, pomogły, potem miałem kwasy owocowe wiec zostaly mi blizny. Ostatnio znowu zaczelo mi lekko wychodzic, minely 4 dni i sie pozbylem, stosuje swoje wybrane leki, bardzo pomagaja. Chetnie moge napisac co stosowac, w tym temacie siedze juz ponad 4 lata. Oto co stosuje:

Do mycia twarzy bardzo dobry szamon Polytar Liquid Stiefel zawierający dziegieć.Szampon ten służy do zwalczania łojotoku skóry owłosionej, łuszczycy, łupieżu i świądu skóry owłosionej. Szampon Polytar Stiefel jednocześnie może nam posłużyć do mycia twarzy i szyi trądzikowej.
Dziegieć posiada bowiem silne właściwości antyłojotokowe, keratolityczne, antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i zapobiegające nadmiernej keratynizacji naskórka. Dziegieć zawarty w szamponie hamuje również nadmierną proliferację komórek naskórka, przez co zmniejsza tendencje przerostowe gruczołów łojowych i samego naskórka. Działa więc podobnie w pewnym sensie jak retinoidy, które także hamują nadmierną keratynizację i podziały naskórka.
Dawniej były w użyciu liczne preparaty dziegciowe zalecane w leczeniu trądzików, łuszczycy i niektórych grzybic. Obecnie pozostało takich preparatów niewiele, niektóre są recepturowe.
Wybranym szamponem masujemy skórę trądzikową przez 10-15 minut, po czym spłukujemy.

Szamon ten stosuje na noc, nie używam do mycia twarzy mydła, z powodu złego pH, szampon powyższy zawiera pH 5.5 dlatego nim myję twarz, a przemywam wodą z kranu, najlepiej byłoby wodą przegotowaną. Po spłukaniu nakładam cienką warstwę żelu Isotrexin na czoło, oraz punktowo na twarzy, zamiast tego można stosować również krem benzacne 10%. Grudki i podskórne zmiany trądzikowe zwalczamy maścią Oxycort.

Oxycort - koszt ok 8 zł
Benzacne 10% - koszt ok 9 zł
Szampon Polytar Liquid Stiefel - koszt ok 16 zł ( wystarczy na kilkanaście miesięcy )
Isotrexin - koszt ok 32 zł

W razie pytań proszę pisać.

Pozdrawiam
Łukasz
mboryna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując