Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Którą pracę wybrać?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-09-25, 14:10   #30
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881
Dot.: Którą pracę wybrać?

Cytat:
Napisane przez kotwkulce Pokaż wiadomość
Hej, nie będę zakładać nowego wątku, podepnę się tutaj. Również dostałam ofertę pracy i również waham się, czy ją przyjąć, czy nie.

Plusy obecnej pracy:
- mała firma, przyjazna atmosfera
- uwielbiam ludzi, z którym pracuję. W większości to obcokrajowcy, a więc ogromne urozmaicenie,
- szef też jest obcokrajowcem, przez co ma zupełnie inną mentalność, a ja się nie borykam z typowymi problemami w relacji pracodawca-pracownik (moja praca zawsze jest doceniana, mamy bardziej partnerski kontakt, jestem kimś w rodzaju doradcy szefa)
- na tym stanowisku jestem jedyna, sama sobie organizuję czas pracy, nikt mnie do nikogo nie porównuje, robię przerwy kiedy chcę. Jak się nic nie dzieje to i pół dnia spędzę na fejsbuku, albo czytając ksiązkę
- mimo umowy śmieciowej, jaką tu mam, mam z szefem uzgodnione tyle dni urlopu, ile bym miała na umowie o pracę

Minusy obecnej pracy:
- szef ma swoje wady, które mnie doprowadzają do szału. Przede wszystkim chodzi o jego nieogarnięcie (potrafi siedząc przed komputerem przerwać mi ważne zadanie tylko po to, żeby zapytać o godzinę albo datę, jaka będzie w przyszłą środę), zapomina, że coś mi powiedział, albo że mi czegoś nie powiedział, zdarza mu się zlecić to samo zadanie kilku osobom, albo nie zlecić go nikomu, a potem mieć pretensje, że nikt go nie zrobił - wszystko u niego zależy od humoru,
- w związku z powyższym w firmie panuje jeden wielki bałagan,
- pracuję na umowę zlecenie,
- mimo, że lubię moją prace, nie mogę w niej czasem wytrzymać, czuję, że się duszę, że nic już tu więcej nie osiągnę,
- jestem tu już trzy lata, najwyższy czas na rozwój.

Plusy potencjalnej przyszłej pracy:
- ogromna firma, która daje większe możliwości rozwoju,
- dopóki nie poznałam bliżej jej struktury, sądziłam, że to jest własnie moje zawodowe marzenie na ten rok
- wyższa stawka, umowa o pracę, prywatne świadczenia medyczne, benefity, itp.
- wpisanie tej firmy w cv wygląda dużo lepiej niż wpisanie mojej obecnej, małej firemki

Minusy potencjalnej przyszłej pracy:
- z drugiej strony słyszałam o korporacjach niezbyt przychylne opinie, tzn. że korporacja polega na tym, że mamy swoje timy, tim liderów, prodżekt menadżerów, mitingi, targety, itd i udajemy, że jestesmy fajni. Obawiam się, że mogę się tam nie wpasować,
- praca od 8 do 17 - w trakcie godzinna, niepłatna, obowiązkowa przerwa,
- w przeliczeniu stawki godzinowej na 9 godzin wychodzi tylko kilkadziesiąt groszy więcej za godzinę niż w obecnej pracy
- nie miałabym tam swojego miejsca, swoich plików na komputerze - każdy siada tam, gdzie akurat jest wolne stanowisko.

Co o tym myślicie?

Wybralabym nowa. Umowa o prace daje stabilnosc a korporacja jakby wiecej mozliwosci wolnego itp. nie napisalas jeszcze jaka branza a to tez istotne. Dla porownania ja pracuje w malej firmie, moj mezczyzna w ogromnej korporacji. Ja jak jest klient - musze siedziec po godzinach, urlop z wielkim wyprzedzeniem a czasem i tak go nie dostane, chodze do pracy chora bo nie ma mnie kto zastapic i po powrocie z L4 odkopuje sie przez miesiac. Moj facet pracuje od - do i ani minuty dluzej, urlop ma kiedy chce bo pracuje tam mnostwo ludzi i zawsze ktos moze go zastapic. Jest chory siedzi w domu - nie obawia sie o strate pracy.

A autorko rowniez wybralabym nowa prace. Wolne swieta i weekendy a jesli jeszcze studiujesz to umowa o prace nie jest dla Ciebie az tak istotna.
mala19881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując