2014-10-04, 12:34
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Kwietniowe 2015! cz.II
Cytat:
Napisane przez blackberry89
No ja mam od 1 października do 29 ale to szef płaci na pewno. Byłam 3dni już w tym roku na l4 więc to się sumuje do tych 33dni za które płaci pracodawca. Potem dostanę od 29 znów na 4tyg pewnie więc część następnego l4 płaci pracodawca a resztę już zus. Ciekawa jestem kiedy mi dadzą? Coś czuje że na święta bez kasy zostanę :-(
---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------
Lecę rozpalić w piecu bo w domu zimno ...
|
Cytat:
Napisane przez Koperco
dziewczyny z ZUS'em to zalezy od wielkości firmy. Jesli firma zatrudnia więcej niż 20 pracowników to pracodawca wypłaca pensję tak jak do tej pory, a dopiero potem rozlicza się z ZUS'em. Co do tych 33dni. To jest w sumie ważne dla pracodawcy nie dla nas. Bo do 33dni musi zapłacic pracodawca ze swojej kieszeni a po tym czasie przejmuje ZUS. I jesli ten 34 dzień wypadnie Wam np. w połowie miesiąca pracy to za pierwsze 2tygodnie dostajecie kase od pracodawcy (czyli podstawa np. z premiami, dodatkami itp.) a za kolejne 2 tyg. ZUS wylicza średnia z ostatnich 12 miesięcy pracy, i dzieli to na 31 (czyli tzw. średnią dniówkę) i w zależności od ilości przepracowanych dni, mnoży tę dniówkę. Przy założeniu, że dostajecie wypłatę na koniec miesiąca to dostajecie ją normalnie na koniec miesiąca z czego za 2tyg, płaci pracodawca, a za pozostałe 2 oddać musi ZUS. Dlatego te pierwsze wypłaty (łączone ZUS+pracodawca) są dziwne czasem.
Jesli firma zatrudnia mniej niż 20 osób to po tych 33dniach wypłata idzie prosto z ZUS'u i zaczynaja się jaja. Bo teoretycznie wypłaty są do 10 lub 15. Kase przynosi listonosz lub na konto, zależy jak się ustali z ZUS'em. Tylko ja nie znam nikogo, kto z ZUS'u dostawałby na czas (a znam kilka dziewczyn). Czasem wypłata z ZUS przychodzi w transzach (ale to tylko wie ZUS w jakich, czemu i dlaczego)
Mam nadzieje, że zrozumiale napisałam. Jak coś to piszcie. Te tematy mam oblatane 
|
u mnie mala firma i pewnie kasa bedzie szla na konto, tak jak teraz mam to z pracodawca,tylko kurde ciekawe kiedy to dostane;/
|
|
|