Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Sprzedaż mieszkania przez pośrednika, a niewymeldowana osoba.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-10-06, 16:49   #1
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Question

Sprzedaż mieszkania przez pośrednika, a niewymeldowana osoba.

Czy pośrednik może przyjąć ofertę o sprzedaży mieszkania, kiedy jest jeden właściciel i jedna osoba niewymeldowana, a nieprzebywająca w mieszkaniu?

Jestem w trakcie szukania mieszkania. Ostatnio znalazłam mniej więcej odpowiadające moim wymaganiom i realiom związanymi m.in. ze spłatą kredytu itp.

Zrezygnowałam z niego , ponieważ :

1- właścicielką była córka pani, która się domem zajmowała, a córka ta przebywa za granicą
2- zadatek w wysokości 5 000 - mieszkanie o pow. użytkowej ok. 70m2 , 115 tys. - niby do odzyskania, gdyby pośrednik nie załatwił kredytu, ale kto wie

3- miałam 4.10 w sobotę wpłacić ten zadatek, ale nie dawało mi spokoju to, że mąż pani, która zajmowała się mieszkaniem córki, mimo, że mieszka u Brata Alberta (alkoholik) jest zameldowany w mieszkaniu.

Jak wygląda procedura wymeldowania osoby z takiego mieszkania?

Moja babcia miała wykupić mieszkanie, wymeldować syna, przepisać mieszkanie na kuzynkę , ale prawniczka ( kuzynka mojej kuzynki męża) powiedziała, że wymeldowanie by kosztowało 10 000 .

Ten pośrednik zapewniał mnie, że absolutnie nie , że jedzie się do urzędu i wymeldowują. Coś mi nie pasuje, bo niby ot tak można kogoś wymeldować?

Słyszałam też, że niby jak sąsiedzi poświadczą, że dana osoba nie przebywa w lokalu od 6 m-cy, to zbiera się podpisy od nich i można wymeldowywać.

Z tym mieszkaniem problem był też taki, że tam są tylko 2 sąsiadki, z czego jedna mieszka od ok. 1,5 roku , a druga przyjeżdża raz w roku nie dłużej niż na 5 dni

Słyszałam też, że trzeba osobie wymeldowanej załatwić jakieś lokum- w cenie 10 000 miało to być. Tylko jak można załatwić komuś mieszkanie, jak nie ma z czego opłacać?

Wiecie może coś na temat tego wymeldowania? Bardziej chodzi mi o sytuacje z życia wzięte, bo nieraz czytałam o sprzedaży o nieruchomości , gdzie był ktoś zameldowany i właściciel nie miał nic do gadania, tylko musiał osobę przyjąć.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując