2007-07-24, 12:12
|
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :) II
"niusia",
Ather ci już bardzo mądrze odpisała, ja tylko dokończę temat piramidy... powiedz mi, gdzie 10PŻ jest niezdrowe (konkrety poproszę )? Przede wszystkim: Wszystko zależy którą piramidę weźmiesz pod uwagę: starą (1992r. podajże), czy nową (2005r ?). Badania idą do przodu i wiele głoszonych wcześniej prawd teraz można do kosza wyrzucić (choćby te o jedzeniu tłuszczów: "nie jest tłuszczów, będziesz tłusty" o właściwościach pozytytnych choćby omega3 chyba nie trzeba pisać).
Wklejam 3 piramidy: starą, nową i Berardiego...
Po drugie: Piramida Berardiego też została uznana przez USDA Jeśli znasz dobrze angielski mogę podrzucić Ci link, gdzie jest więcej na temat tej piramidy (wskazówki, porady, dokładny opis itp.)
Żadna z tych piramid ostatnią nie jest. Jw. badania ciągle są prowadzone, wiemy coraz więcej...
I na koniec: to nie jest mój wymysł z tym 10PŻ, fanatyczką nie jestem. Biorąc pod uwagę tylko Polskie strony: polecane jest na sfd, czy ss... poleca to także Pingwinek, a jak wiemy jest dietetyczką Wystarczy trochę poczytać o Berardim, żeby zobaczyć, że jest to człowiek wykształcony i z doświadczeniem.
ps. uwaga do Twojego jadłospisu - za urozmaicony jadłospis uznaje się ten, który ma choć jedną rzecz z danej grupy. Czy u Ciebie tak jest (nawet wybierając tą starą piramidę)? Nie, więc o czym tutaj dyskutować
|
|
|