Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy stypendia socjalne mają sens?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-10-18, 14:00   #421
mimci_a
Raczkowanie

Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?

Cytat:
Napisane przez Bellitudoo Pokaż wiadomość
A co za różnica że na pedagogice stypendium rektora od 4,8 a na weterynarii 4,0 skoro i tak dostanie je najlepsze 8 czy 10% danego kierunku? Nie da się porównać skali trudności różnych kierunków, ba, nawet poszczególnych roczników jednego kierunku (co niestety się robi).
Da się. Wystarczy porównać progi.

Aby dostać się do mnie na kierunek trzeba było co najmniej 900/1000 pkt. W tym samym roku na taką ceramikę dajmy na to trzeba było mieć 350/1000 pkt. => przyjmowali wszystkich jak leci. Na AGH 10% osób na danym kierunku otrzymuje stypendium naukowe. Śmiem twierdzić, że ten podział nie jest sprawiedliwy - trudniejszy kierunek, na takie 5.0 trzeba włożyć zdecydowanie więcej pracy a i konkurencja o stypendium większa bo dookoła same mózgi => więcej osób powinno dostawać dofinansowanie.

Tak, wylewam osobiste żale Teraz mnie to już nie rusza bo od ukończenia inżyniera pracuję i kasa nie jest mi już aż tak bardzo potrzebna, natomiast na niższych latach kuło mnie to trochę (dla porównania w tym roku trzeba było mieć średnią > 4.9 żeby się załapać na rektorskie)
mimci_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując