2014-10-18, 14:00
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
Cytat:
Napisane przez Bellitudoo
A co za różnica że na pedagogice stypendium rektora od 4,8 a na weterynarii 4,0 skoro i tak dostanie je najlepsze 8 czy 10% danego kierunku? Nie da się porównać skali trudności różnych kierunków, ba, nawet poszczególnych roczników jednego kierunku (co niestety się robi).
|
Da się. Wystarczy porównać progi.
Aby dostać się do mnie na kierunek trzeba było co najmniej 900/1000 pkt. W tym samym roku na taką ceramikę dajmy na to trzeba było mieć 350/1000 pkt. => przyjmowali wszystkich jak leci. Na AGH 10% osób na danym kierunku otrzymuje stypendium naukowe. Śmiem twierdzić, że ten podział nie jest sprawiedliwy - trudniejszy kierunek, na takie 5.0 trzeba włożyć zdecydowanie więcej pracy a i konkurencja o stypendium większa bo dookoła same mózgi => więcej osób powinno dostawać dofinansowanie.
Tak, wylewam osobiste żale Teraz mnie to już nie rusza bo od ukończenia inżyniera pracuję i kasa nie jest mi już aż tak bardzo potrzebna, natomiast na niższych latach kuło mnie to trochę (dla porównania w tym roku trzeba było mieć średnią > 4.9 żeby się załapać na rektorskie)
|
|
|