2014-10-22, 15:52
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część VI :-)
Cytat:
Napisane przez justynaw1982
widzę że znacie się bardziej niż ja na tych prawno-zusowych cholernych przepisach może orientujecie sie jak to jest...bo ja mam 3 umowy 2 z nich mam na stałe a jedna do dnia porodu...a macierzyński bedę miała tylko od tych dwóch mów tak??czy od 3...czy mogę złożyć coś do zusu żeby uwzglednili też tą 3 czy jest po ptakach??nie wiem czy się dość jasno wyraziłam...mam nadzieję że zozumiałyście moje poplątane pisanie 
|
Znalazłam takie coś: "Jeżeli pracownica jest zatrudniona na podstawie dwóch odrębnych umów o pracę, to każda z tych umów stanowi podstawę do wypłaty zasiłku macierzyńskiego za cały okres urlopu macierzyńskiego (także dodatkowego urlopu macierzyńskiego). Jak bowiem stanowi art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy zasiłkowej, zasiłek macierzyński wypłaca się ubezpieczonej, która urodziła dziecko w okresie ubezpieczenia chorobowego bez względu na liczbę tytułów do tego ubezpieczenia oraz wymiar czasu pracy." Czyli u każdego z pracodawców podpisujesz wniosek, i tam gdzie ci się umowa kończy z chwilą porodu też - oni to zanoszą do ZUS - przynajmniej u mnie tak jest. A jak Twój Ci nie zaniesie (musisz się dowiedzieć) to sama zanosisz (: Czyli przysługuje Ci z racji 3 umów..
|
|
|