2014-10-24, 14:52
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Córka wstydzi się starej matki - potraficie zrozumieć taką postawę?
Cytat:
Napisane przez Azmika88
Raczej powinno oburzyć Cię zachowanie znajomych córki, a nie samej córki. Przecież nie napisała tego w tonie: eee, moja stara jest już za stara, tylko: ludzie się ze mnie śmieją, nie wiem co mam czuć.
"Boję się, że niedługo jej zabraknie, a ja nie dam sobie bez niej rady" - i to też jest smutne.
Ale ogólnie to wydaje mi się, że to jednak fejk.
|
Ja nie widzę tutaj opisu negatywnego zachowania znajomych, widzę tylko dwa zdania a propos zachowania innych:
"Kilka razy nauczycielki wzięły ją za moją babcię i naprawdę chciało mi się wtedy płakać"
- no niestety mogło się zdarzyć, mój teść jest po 50tce a ma 5 letniego syna i też biorą go za dziadka...
"Czasami mam kłopot z tym, żeby ją przedstawić znajomym. Widzę ich miny. Niektórzy nawet pytają, kiedy ona mnie urodziła..."
- tu z kolei wydaje mi się, że autorka przesadza; z pewnością większość jej znajomych nawet nie zwraca uwagi na to, jak wygląda/ile ma lat jej mama. Nie wyobrażam sobie, żeby moi znajomi z LO mogli być na tyle ciekawscy czy dziecinni, by zapytać mnie, ile moja matka miała lat jak mnie urodziła.
-------------
Jak dla mnie autorka tego listu szuka dziury w całym. Mnie koledzy regularnie pytali, co się stało mojemu tacie, że tak śmiesznie/krzywo/dziwnie chodzi. Odpowiadałam, że dlatego, że w dzieciństwie chorował.
Nawet jeśli ludzie zwracali uwagę autorce listu (albo rzeczywiście pytali o wiek mamy) - nie powinna robić z tego problemu. Jeśli ludzie zaczynają się już wstydzić wieku, to znaczy że ze światem jest naprawdę źle. Bo jeśli już bycie starym jest powodem do wstydu, to co mają powiedzieć ludzie tacy, którzy nie dość że są starzy, to jeszcze brzydcy?
Edytowane przez mysipyszczek
Czas edycji: 2014-10-27 o 10:55
|
|
|