Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-10-27, 18:20   #1331
Nemme
Raczkowanie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
To już drugi mój znajomy, który mówi, że pracy przez neta się nie znajduje. Oni obydwaj są zgodni, że pracę znajduje się głównie po znajomości. Ten drugi robi w sklepie spożywczym. Pracę dostał z polecenia. Nawet, wiem, kto go polecił. Długo był na bezrobociu.
Kiedyś poznałam na jednym szkoleniu Panią pracująca w administracji . Pani pracuje w administracji - w dużo większym mieście niż moje. Pytam się jak tam z pracą u niej w firmie i wogóle z pracą w tym mieście. A ona do mnie, że bardzo ciężko o pracę w tym jej mieście. Mówi mi, że tam, gdzie ona pracuje nie ma szans na pracę, ponieważ właśnie przyjęli jej córkę do pracy. Na sam koniec dodała " wiecie jak jest mama pracę załatwiła" Szczera kobieta.

Trzeba mieć duże szczęście , aby znaleźć pracę przez neta. Mogło by to szczęście się do mnie uśmiechnąć.

Mój ojciec to dziwna osoba. Mówię mu dziś, że w jednym sklepie dziewczyny pracują nie raz od 9 rano do 21, pracują głównie na czarno, gdzieś w granicach najniższej krajowej zarabiają itd. A ojciec do mnie to dobrze mają, jak zarabiają najniższą to nie tak źle zarabiają. Jednym z wymogów dostania się do tego sklepu jest wiek, trzeba mieć do 28 lat.

Nie byłam na tej rozmowie. Za to wysłałam dziś aż 2 CV na w miarę fajnie wyglądające ogłoszenia.

Powiem Ci szczerze, że w administracji już tak jest. Moja siostra jest księgową z wieloletnią praktyką i własną działalnością, szukała pracy w urzędach, bankach. Co z tego, że mogła mieć najlepsze kwalifikacje jak i tak wybierano córkę/syna/wnuczkę zaraz po studiach? Teraz już nawet się nie stara, tylko rozwija swoją firmę i jest zadowolona

A większość moich znajomych to jednak ma pracę właśnie z ogłoszeń z internetu lub prasy lokalnej, rzadko ktokolwiek ma znajomości w branży budowlanej lub produkcyjnej, więc trzeba jakoś się starać

Ja też właśnie wysłałam CV na super ogłoszenie, mam nadzieję, że się odezwą, bo to zakres moich zainteresowań... Ech, też nie liczę na nic bo znów będę zła na siebie, że na tyle liczyłam a tutaj d*pa blada...
Nemme jest offline Zgłoś do moderatora