Specjalnie dla Ciebie przepis:
- Około 350 - 400 gram soczewicy surowej
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 papryki
- 3-4 marchewki średnie
- puszka/kartonik pomidorów krojonych w sosie
- kminek, przyprawa do fasoli, sól
- trochę oleju
- około litr wody, może odrobinę wiecej
1. Kroje, smażę cebulę na oleju (nie dużo - papryka zaraz puści sok)
2. wrzucam przepłukaną soczewicę (nie wiem czy czerwoną się moczy ja miałam brązową)
3. W osobnych garze wrzucam marchew i cukinię. Blenduję pomidory z odrobiną kminku (uwaga on jest ostry) i wrzucam do gara. Zalewam wodą i wrzucam warzywa z patelni. Daję sól, słodką paprykę (w przyprawie) i duszę. Nie dawać pieprzu - jest kminek.
To jest moje pierwszy wegetariański obiad i bałam się że będzie okropny, ale jest pyszny. Mi wyszły z tego dwa obiady i 1,5 litra w słoikach.
W 100 gram jest: 49,68 kcal, białka: 3,20, węglowodanów: 8,72, tłuszczy: 0,44
Dane moga się różnic w zależności od wielkości warzyw i ilości wody, ale nie będą to wielkie różnice
