2014-11-04, 13:59
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Problemy ze spaniem
Cytat:
Napisane przez Gomra
A jak duże jest dziecko?
|
Ma 16 miesięcy.
Cytat:
Napisane przez żurawinka
Mi też się wydaje że sporo śpi w dzień. Jakby wziął i wyspał się w dzień kosztem nocy.
O której go kładziesz na noc, o której wstaje? Myślę że to też będzie miało znaczenie.
Nie dostaje przed spaniem słodyczy które go pobudzają?
Czy przed dzienną drzemką starasz się go wyciszyć?
Zakładam że ma zasłonięte na noc okno i mu np. księżyc nie świeci w nocy 
|
Kąpiel i zasypianie jest między 20 a 21 (wcześniej też próbowaliśmy, ale bez specjalnego skutku). Wstaje między 7 a 8.
Przed samym spaniem dostaje moje mleko. Kiedyś w czasie picia zasypiał, o błogie to były czasy. Teraz pije na raty, bo jeszcze trzeba połazić po łóżku.
Wcześniej je kolację, ale raczej niewielką. Słodyczy nie dostaje wtedy, ale przyznaję, że np. chleb z dżemem albo jakiś owoc się zdarza. A to też cukier..
Przed dzienną drzemką zwykle gdzieś siedzi, albo w krzesełku do karmienia albo w łóżeczku albo w kojcu. Mówię do niego, że teraz idziemy spać. Jakbym go zgarnęła z podłogi (w czasie zabawy), to na milion procent byłoby jeszcze gorzej, dlatego przed tą drzemką staram się, żeby już był świadom, że teraz będzie czas na spanie.
Na noc są rolety oczywiście zasłonięte, ale że śpimy przy oknie, to te rolety też są świetną zabawką. Wczoraj przed spaniem sobie podszedł do okna i obserwował świat przez cieniutką szparkę, jaka została przez niedociągnięcie rolety do końca. Ja go wtedy oczywiście biorę, staram się mu dać mleko do końca, ale nie chce, wyrywa się, jakbym go włożyła do łóżeczka, to albo będzie się bawić (wystawianie nóżek przez szczebelki, ściąganie skarpetek...) albo płakać.
Za to rano jak wstaje (a śpi akurat obok mnie), to pierwsze co robi, to łapie te rolety, więc muszę szybko wstać i je zaciągnąć, bo by mi spadły na głowę...
|
|
|