Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Po wyjściu z domu dziecka...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-11-05, 09:27   #6
Kolor kremowy
Rozeznanie

Dot.: Po wyjściu z domu dziecka...

Cytat:
Napisane przez i_wonka90 Pokaż wiadomość
Osoby z domu dziecka nie wiedzą jak wygląda związek, rodzina, życie codzienne w domu. Osoby z pełnych rodzin przez co najmniej 15 lat codziennie przyglądały się jak to jest być w związku, prowadzić dom, wychowywać dzieci itd bo widziały swoich rodziców. Nawet ktoś z patologii ma zarys rodziny i wie choćby czego w swojej rodzinie nie chce powtórzyć. Osoby z domu dziecka wychowały się w instytucji. Nigdy nie widziały jak funkcjonuje rodzina, jakie są problemy, jak sobie radzić w życiu rodzinnym.
Chłopak po prostu jest przerażony, że zakładając rodzinę będzie rzucony na głęboką wodę i z dnia na dzień znajdzie się w sytuacji z której nie ma odwrotu a w dodatku on nigdy tej sytuacji nie widział. Rozumiem go, wiem, że on będzie na początku gorszym mężem w tym mechanizmie niż ktoś kto wychował się w pełnej rodzinie. On będzie się uczył jak się żyje jako jednostka społeczna bo przez 18 lat żył jako część instytucji.
Dla nas rzeczy oczywiste to dla kogoś z "bidula" problemy nie do przeskoczenia.

Dziewczyna powinna go przekonać, że życie nie jest na tyle trudne aby on nie podołał a ona pomoże mu się odnaleźć.

Osoby z domu dziecka będą wspaniałymi rodzicami i partnerami pod warunkiem, że ta druga strona pomoże im się odnaleźć z życiu codziennym i zrozumie, ze coś dla mnie oczywiste dla takiego kogoś jest czymś z kosmosu.
Dokładnie. Chłopak z domu dziecka nie ma wzorców z domu rodzinnego i nie wie, jak funkcjonować w rodzinie i w związku. Przy czym on może zdawac sobie z tego sprawę, a może nie - może byc po prostu tak, że u niego udany związek pełen miłości wywołuje dyskomfort, bo nie był wczesniej w takiej sytuacji. Do tego może mieć problemy z poczuciem własnej wartości. Myslę, że powinien iść na psychoterapię.
Kolor kremowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując