Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kołnierz z lisa - jak uszyć?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-11-06, 17:43   #2
przylaszczka50
BAN stały

Dot.: Kołnierz z lisa - jak uszyć?

Cytat:
Napisane przez lilimaer Pokaż wiadomość
Jak w temacie.
Wypatrzyłam w szmateksie super etolę z lisa, niestety lisek chytrusek ma 4 łapki, ogonek i łepek musiałabym to jakoś zgrabnie uciąć i resztę wyprofilować tak, żeby tworzyło piękny kołnierz do mojej kurtki zimowej.

Czy któraś z Was bawiła się kiedys w coś takiego?
nie chce oddawać tego do kuśnierza, bo przypuszczam, ze zapłacę za całą zabawę sporo kasy, mam też sporo zdolności żeby we własnym zakresie poradzić sobie z czyms takim, ale bardzo chętnie posłucham - przeczytać wskazówki od osób, które przerabiały temat babcinej szafy
Zrób sobie formę kołnierza jaki ma być , najpierw z papieru a potem z jakiejś niepotrzebnej tkaniny i przyłóż tę formę do lisa czy starczy jego futra na to co chcesz uzyskać.
Jeśli starczy to wytnij według formy. Ale jeśli chcesz aby włos z obu stron kołnierza ukladał się w tę samą stronę to formę trzeba przeciąć na pół i lisa trzeba przeciąć w odpowiednim miejscu. Symetrycznie formę i lisa.I przyłożyć odpowiednio oba kawałki formy. Rysujemy po stronie bez futra i wycinamy 2 części kołnierza, który zszywamy w jego tylnej części. Musimy przy tym pamiętać o wycięciu więcej lisa aby starczyło na szew.
A potem podszyć tkaniną , może też trzeba usztywnić.
To jeśli chodzi o kołnierz odejmowany, nie będący na stałe przy kurtce.
Bo można przyszyć na stałe do kołnierza kurtki.

może też się zdarzyć , że lis jest za krótki, za wąski na taki rodzaj kołnierza jaki chcesz i trzeba odpowiednio go dosztukować z innych części lisa. I wtedy trzeba pamiętać aby włos układał się w tę samą stronę.

Edytowane przez przylaszczka50
Czas edycji: 2014-11-06 o 17:44
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując