Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nie przepisanie mieszkania własnościowego na żadne z dzieci oraz...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-11-07, 15:16   #19
cherry_flamme
Zakorzenienie

Dot.: Nie przepisanie mieszkania własnościowego na żadne z dzieci oraz...

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
1. Prawdopodobnie wartość byłaby wyższa, jednak mieszkanie wymaga kapitalnego remontu, którego mój wujek nie zrobi. Jeśli byłaby taka możliwość, żeby np. dogadać się z sąsiadem i on przejmie to po śmierci babci , a zapłaci dzieciom np. po 3- 4 000 tj. 12 lub 16 000 to babcia by się zgodziła.

2. Z tego co mi wiadomo, to przechodzi na skarb państwa. Chyba, że faktycznie dziedziczą po równo. Tylko jak to by wyglądało, kiedy np. żadne by nie chciało tam mieszkać?

3. Mieszkanie będzie własnością babci, 13 listopada ma po podpisywać papiery.
Mieszkanie ''odziedziczy'' gmina, jeżeli nie będzie innych spadkobierców. A nawet jeżeli dzieci babci zrzekną się prawa do spadku, to jesteś przecież jeszcze Ty i kuzyni. Mieszkanie więc nie przepadnie.

Niech babcia normalnie, legalnie sprzeda mieszkanie sąsiadowi i za życia podzieli kasę między dzieci.

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Kiedyś słyszałam, że nawet po wydziedziczeniu rodzeństwo się odwołało czy coś i osoba posiadająca mieszkanie musiała je spłacić ( to znajoma sąsiada) . Moja mama ma tylko pełnoletnie dzieci (ja-26 i brat-21) , reszta ma niepełnoletnie - 9, 12; 12, 14; 16-17?
Można się odwołać, jeżeli zostało się wydziedziczonym. Przecież żeby nie mieć prawa do spadku trzeba spełnić określone warunki, które nie zawsze muszą być zgodne z prawdą.
Jeżeli x mnie wydziedziczy, bo według niego postępuję w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego, to nie znaczy, ze x ma rację.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując