Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mocznica u psa - ku przestrodze!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-11-09, 22:41   #1
myffa21
Raczkowanie

Mocznica u psa - ku przestrodze!

Witam!

Zakładam ten temat, bo mam nadzieję, że może w jakiś sposób pomogę części z Was, a właściwie Waszym czworonogom.

Otóż nieco ponad rok temu odszedł mój pies... Sunia, 10 lat, rasa shar-pei.
Stało się to stosunkowo szybko - około 2 miesiące choroby. Zaczęło się od kulenia, co zarówno my i weterynarze wzięliśmy za objaw bolącej łapki. Potem jednak psina coraz szybciej się męczyła, była bardzo osowiała, stała długo na dworze nie chcąc iść w żadnym kierunku. Po badaniach krwi okazało się, że to mocznica (zbyt duża ilość kreatyniny i mocznika). Sunia dostawała lekarstwa, zastrzyki, kroplówki (potem do domu), ale nie pomogły. Coś takiego u psa jest ciężko wyleczyć, a było na zbyt wysokim poziomie, żeby to zatrzymać.

Chciałam Was prosić - jeśli widzicie, że coś jest nie tak z Waszym psem - działajcie. Moja psina od lat bywała czasami osowiała, ale myśleliśmy, że taka po prostu była z charakteru. A być może to były już pierwsze objawy choroby... Poza tym na jej rozwój mogła wpłynąć babeszjoza, którą kiedyś prawdopodobnie przeszła.

Sprawdzajcie podejrzane zachowania Waszych pupili. Im wcześniej wykryta choroba, tym większe szanse na wyzdrowienie. Badania krwi w podejrzanych sytuacjach są bardzo ważne. Ponadto - dbajcie o odpowiednią dietę.
Nie chcę brzmieć jakbym się wymądrzała czy coś takiego. Chciałam po prostu napisać ten post ku przestrodze.

Pozdrawiam
myffa21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując