2007-07-30, 20:11
|
#5
|
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Cytat:
Napisane przez Alkmina
Przez nieuwagę, ale poprosiłam Nutkę, żeby usunęła.
Też uwielbiam drożdżowe i jest to dla mnie najłatwiejsze ciasto do wykonania. Przeważnie piekę je z dwóch kilogramów mąki bo moja trzódka jest bardzo żarłoczna .Z ilością dodawanych jaj bywa różnie, ale nie daję mniej, jak dwa na kg mąki. Im więcej jaj, tym mniej mleka. Największa ilość dodanych jaj to 5 sztuk. Jakiś czas temu zamiast masła zaczęłam dodawać olej, ale już tego nie robię. Ja nie wyczuwałam różnicy w smaku, ale moja teściowa tak więc już nie kombinuję i do ciasta dodaję masło. 
|
No, bez przesady, są dużo łatwiejsze, a przy wyrabianiu drożdżowca można się nieźle zmęczyć Za to efekt rekompensuje wszystko. 
Jak dla mnie najlepsze jest ze śliwkami albo rabarbarem, a Ty, jakie lubisz?
BTW, nie widziałam tu jeszcze 'drożdżowego' wątku.
Zaraz wyskoczy pewnie Lullu z linkiem
|
|
|