Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - emigrancki los;)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-07-05, 19:03   #235
svenja
Wtajemniczenie

Dot.: emigrancki los;)

Cytat:
Napisane przez vanilla_sky
beata, ciekawa jestem czy w niemczech przyjaznisz sie z polakami, czy z niemcami? jak to jest z polonia tam? i czy udalo ci sie znalezc niestereotypowych niemcow? ciekawa jestem jak to jest w innych krajach
Ja wprawdzie nie Becia, ale moge sie wypowiedziec conieco... wiem, ze w Monachium jest mnostwo Polakow, ale ja znam tylko dwie dziewczyny, moje kumpele ze studiow, ktore przyjezdzaja tu na wakacje do pracy Nie mam kontaktu z Polakami, nie szukam go za wszelka cene, mam fajnych znajomkow wsrod wielu innych nacji, a do Polski jezdze raz na 2 miesiace i spotykam sie ze stara gwardia
Stereotypowi Niemcy. Ehem Ja tam lubie niektore stereotypy, bo sa pozytywne. Niemcy to czysciochy i w sprawach urzedowych bardzo strict Bardzo to lubie, bo wiem jak i gdzie dana rzecz zalatwic, mam potrzebne papiery i trwa to bardzo krotko. Pozostale stereotypy, sama nie wiem, na ile jest to prawda. W kazdym kraju ludzie sa rozni, w Polsce tez nie kazdy to pijak i zlodziej (bo kazdy pijak to zlodziej ). Nie wiem, mam wrazenie, ze ludzie sa tu generalnie sympatyczniejsi, w sklepach, czy cos takiego. Ogolnie moge powiedziec, ze zyje mi sie tu latwiej niz w Polsce, latwiej mi dostac dobra prace (czy to nie paradoks??), choc troche mi to zajelo, zeby wpasc na to, co chce w zyciu robic.

Ale co ja sie tu wypowiadam, Bawaria to jak inny swiat zupelnie i z reszta kraju ma niewiele wspolnego Niech sie Becia na temat Niemiec wypowie, ja tam nie mieszkam