2007-07-31, 18:58
|
#2
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 069
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Jako fanka czosnku przedstawiem przepis na zapiekanke makaronowa ze szpinakiem.
Potrzeba:
ugotowany na pół-twardo makaron (mogą być swiderki, kokardki, kolanka itp.) - około 1/2 paczki.
1 paczka mrożonego szpinaku
1-2-3 ząbki czosnku (jak kto lubi)
1 mała śmietanka (może być 12% lub 18%)
30 dag sera Rokpol (lub Lazur lub innego z niebieską plesnią)
1 łyżeczka masła
Szpinak rozmrozić, rozpuścic w garnku razem z masłem i zmiażdzonym czosnkiem, pogotować aż szpinak zacznie "bulgotać" i dodać śmietanę. Chwilke pogotować.
naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wsypywać/wlewać warstwami makaron, masę szpinakową, pokruszony ser rekpol tak by na wierzchu "wylądował" ser. Włożyc do gorącego piekanika (180 stopni) na 15-20 min. (aż ser na wierzchu sie rozpuści).
Smaczego!

Istnieje też zmodyfikowana wersja tej zapiekanki:
Zamiast śmietanki daje się ser feta i nie daje się wtedy już sera Rokpol tylko posypuje się startym, żółtym serem na wierzchu zapiekanki. Reszta jest tak samo
|
|
|