Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kuchnia indyjska - przepis
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-11-17, 02:33   #7
Amhna
Raczkowanie
 
Avatar Amhna
 
Zarejestrowany: 2014-11
Wiadomości: 372
Dot.: Kuchnia indyjska - przepis

Nie ma jednej przyprawy garam masala. W hindi garam znaczy hot a masala mix. Moga to byc dowolne mieszanki przypraw jakie przyjda do glowy.

Chicken Tikka Masala1 łyżka stołowa oleju roślinnego
1 posiekana, średnia cebula
ok. 70 g gotowej pasty masala, np. „Pataks Original”
300 g pokrojonej w kostkę piersi kurczaka
400 g świeżych lub z puszki, obranych pomidorów
1 łyżka stołowa posiekanych liści kolendry (może być suszona)
100 ml naturalnego jogurtu, ewentualnie niezbyt kwaśnej śmietany
100 ml wody

Na patelni rozgrzać olej, cebulkę podsmażyć na złoty kolor. Dodać kurczaka oraz pastę masala, smażyć razem, aż całość dokładnie się połączy. Wrzucić drobno posiekane pomidory oraz wodę (jeśli pomidory były z puszki, można użyć w tym celu zalewy), dobrze wymieszać, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu przez 15-20 min, od czasu do czasu mieszając. Dolać jogurt, doprawić kolendrą, dokładnie wymieszać, dusić jeszcze przez chwilę. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Amhna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując