Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - dziecko teraz albo za min. 5 lat
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-11-24, 17:04   #6
migotka_m
Rozeznanie

Dot.: dziecko teraz albo za min. 5 lat

Piszesz, że jesteś przed 30 - stką. Jak dla mnie zarówno z medycznego jak i zdroworozsądkowego punktu widzenia nie masz czasu czekać kolejnych 5-ciu lat.

Medycznie: Po 30-stce spada płodność i wzrasta możliwość wystąpienia wad genetycznych.

Zdroworozsądkowo: Z dzieckiem nie jest tak prosto, że pyk pod kołdrę i mamy dzidziusia. Są pary, którym udaje się zaraz, ale większość musi się naczekać. Ja z mężem jestem zupełnie zdrowa a staraliśmy się ponad pół roku. Siostra o 1 dziecko ponad rok. Zupełnie zdrowi ludzie. Bo Ci, którzy mają jakiś problem niejednokrotnie starają się latami... Wystarczy poczytać tutaj kilka wątków.

A mając 35 lat nie będziesz miała już czasu leczyć się kilka lat, bo zegar dość szybko tyka.

Jeśli naprawdę chcesz mieć dziecko i nie wyobrażasz sobie życia do końca życia we dwoje, to moim zdaniem nie powinnaś się nawet zastanawiać...

P.s Dodam też, że jeśli czekasz na idealny moment na dziecko... To taki nie istnieje. Fajnie i rozsądnie jak jest praca, przysługuje macierzyński, ma się za partnera odpowiedzialnego człowieka, który nas kocha i swój kąt. Jednak momentu, który byłby idealny pod kątem pracy, mieszkania, zdrowia, wieku i chęci nie ma. Zawsze będzie jakieś "ale", "albo", "a co jeśli".

Edytowane przez migotka_m
Czas edycji: 2014-11-24 o 17:11
migotka_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując