Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy nas stać na dziecko?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-12-04, 09:01   #11
teQiba
Moderator

Dot.: Czy nas stać na dziecko?

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Autorko, gdyby wszyscy w Waszej sytuacji mieli podobne rozkminy to zapewne przyrost naturalny w kraju zmalałby niemal do zera W ten sposób analizując sytuację nie zdecydujemy się nigdy bo nigdy nie będzie idealnie, tak, abyśmy w 100% czuły się stabilnie i bezpiecznie. A nawet jeśli już uda nam się stworzyć taką idealną sytuację bezpieczeństwa finansowego, a odpukać w chwili gdy już to dziecko będzie przydarzy się komuś jakaś poważna choroba..i wtedy cały misterny plan legnie w gruzach bo trzeba będzie poświęcić środki na ten cel. Wiele innych okoliczności może się także pojawić. Strata pracy lub zyskanie dużo lepszej na przykład..Trudno wszystko sobie w życiu idealnie zaplanować. Jednak po części rozumiem Wasze obawy, choć sama takich nie miałam 16 lat temu gdy zdecydowałam się na dziecko
Zgadzam się
Uważam autorko, że macie odpowiednie warunki na start, a co będzie dalej to już nie ma co planować. Na początek pójdzie kilka tysięcy na skompletowanie wyprawki, ale można też zaoszczędzić kupując używki - po takich maluchach wszystko jest na prawdę w stanie niemalże idealnym.
A jeśli chodzi o miesięczny koszt to już nie da się przewidzieć - dużo zależy od tego czy będziesz karmić piersią czy mlekiem modyfikowanym, jakie pampersy i kosmetyki Wam podpasują, czy dziecko będzie chorowało lub miało alergie, na co będziecie chcieli zaszczepić - to wszystko ma wpływ, a nie da się tego przewidzieć.
Też przed zajściem w ciążę długo myślałam w podobnych kategoriach co Ty, ale dopiero teraz wiem, że nie miało to najmniejszego sensu