2014-12-04, 09:01
|
|
Moderator
|
Dot.: Czy nas stać na dziecko?
Cytat:
Napisane przez laisla
Autorko, gdyby wszyscy w Waszej sytuacji mieli podobne rozkminy to zapewne przyrost naturalny w kraju zmalałby niemal do zera  W ten sposób analizując sytuację nie zdecydujemy się nigdy bo nigdy nie będzie idealnie, tak, abyśmy w 100% czuły się stabilnie i bezpiecznie. A nawet jeśli już uda nam się stworzyć taką idealną sytuację bezpieczeństwa finansowego, a odpukać w chwili gdy już to dziecko będzie przydarzy się komuś jakaś poważna choroba..i wtedy cały misterny plan legnie w gruzach bo trzeba będzie poświęcić środki na ten cel. Wiele innych okoliczności może się także pojawić. Strata pracy lub zyskanie dużo lepszej na przykład..Trudno wszystko sobie w życiu idealnie zaplanować. Jednak po części rozumiem Wasze obawy, choć sama takich nie miałam 16 lat temu gdy zdecydowałam się na dziecko 
|
Zgadzam się 
Uważam autorko, że macie odpowiednie warunki na start, a co będzie dalej to już nie ma co planować. Na początek pójdzie kilka tysięcy na skompletowanie wyprawki, ale można też zaoszczędzić kupując używki - po takich maluchach wszystko jest na prawdę w stanie niemalże idealnym.
A jeśli chodzi o miesięczny koszt to już nie da się przewidzieć - dużo zależy od tego czy będziesz karmić piersią czy mlekiem modyfikowanym, jakie pampersy i kosmetyki Wam podpasują, czy dziecko będzie chorowało lub miało alergie, na co będziecie chcieli zaszczepić - to wszystko ma wpływ, a nie da się tego przewidzieć.
Też przed zajściem w ciążę długo myślałam w podobnych kategoriach co Ty, ale dopiero teraz wiem, że nie miało to najmniejszego sensu
|
|
|