2014-12-04, 11:14
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy nas stać na dziecko?
Cytat:
Napisane przez teQiba
Zgadzam się 
Uważam autorko, że macie odpowiednie warunki na start, a co będzie dalej to już nie ma co planować. Na początek pójdzie kilka tysięcy na skompletowanie wyprawki, ale można też zaoszczędzić kupując używki - po takich maluchach wszystko jest na prawdę w stanie niemalże idealnym.
A jeśli chodzi o miesięczny koszt to już nie da się przewidzieć - dużo zależy od tego czy będziesz karmić piersią czy mlekiem modyfikowanym, jakie pampersy i kosmetyki Wam podpasują, czy dziecko będzie chorowało lub miało alergie, na co będziecie chcieli zaszczepić - to wszystko ma wpływ, a nie da się tego przewidzieć.
Też przed zajściem w ciążę długo myślałam w podobnych kategoriach co Ty, ale dopiero teraz wiem, że nie miało to najmniejszego sensu 
|
Zgadzam się z teQiba i laisla.
Od siebie mogą dorzucić, że taka wyprawka dla dziecka w dużej mierze zależy od nas, jakie to będą koszta.
Pamiętam jak ja wariowałam, nakupiłam rzeczy, które okazały się nie przydatne. Nie należy zapominać o zdrowym rozsądku przy takich zakupach. Do mnie przed porodem przychodziła położna i zapytała czy już "coś" mam dla dziecka. Jak się pochwaliłam zakupami była lekko zdziwiona. Ale dopiero jak zobaczyła spakowaną torbę do szpitala to złapała się za głowę...jakbym na rok wyjeżdzała
|
|
|