2007-08-03, 16:41
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kobieta bez makijazu brzydsza i mniej atrakcyjna???
Cytat:
Napisane przez candibar
Bez makijażu czuję sie raczej źle, ale to też zalezy od stroju. Ogólnie uważam, że kobiety powinny sie malować, to jest jakaś oznaka, że o siebie dbają. Mam koleżanki, które sie nie malują i są uznawane za mniej atrakcyjne, mniej kobiece (jeśli dodać jeszcze do tego mało kobiecy strój), albo nawet mało dojrzałe (makijaż postarza).
|
Ja tez uważa, że kobieta z makijażem wysyła sygnał - "jestem atrakcyjną, inteligentną kobietą dbającą o siebie, co wcale nie oznacza, że moim jedynym zainteresowaniem jest nowy błyszczyk i tipsy." Są pewne sytuacje, pewne stroje, do których makijaż jest świetnym dodatkiem. Wieczorowa suknia i makijaż w sam raz na wieczór - piękny komplet. Nie wyobrażam sobie, aby do wieczorowej kreacji nie zrobić makijażu. To tak jak by ubrać trampki do satynowej sukni. Tak samo nie wyobrażam sobie brokatowych powiek i 5 cm paznokci do garnituru, w którym pani pomaszeruje do banku, biura, szkoły.
Rozumiem, że w pewnych sytuacjach o wiele bardziej adekwatnie jest zapomnieć o makijażu - jogging, fittness czy inne wyprawy górskie.
Uważam, że delikatny makijaż potrafi dodać uroku każdej kobiecie i nie oszpeci nikogo. Jednak wiem, że makijaż makijażowi nie równy.
|