2014-12-11, 17:43
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ciążą po 40-stce
Cytat:
Napisane przez lubiekawe5
Ty Iskro miałaś tą możliwość, ale czy ewentualnie Twoja córka by go miała?
|
Nie. Dziecko, którego ojciec jest muzułmaninem, otrzymuje wychowanie w jego religii. Tak samo jest u katolików. Nikt dziecku nie daje możliwości wyboru, rodzice je chrzczą i koniec. To jest ta sama sytuacja. U Zielonoświątkowców dzieci się nie chrzci. Same mają się zdeklarować i dać ochrzcić, jak będą do tego gotowe.
Mam koleżanki, chrześcijanki, mężowie muzułmanie. Większość z nich wychowuje dzieci w obu religiach. Z matką chodzą do kościoła (a czasem i tata towarzyszy), z tatą do meczetu. Można się porozumieć? Można.
Cytat:
Napisane przez lubiekawe5
czy przeciętna córka muzułmanina ma szanse na samodzielne myślenie i podejmowanie decyzji ???.
|
Ma, pod warunkiem, że albo mieszka na zachodzie (np w Europie), albo w kraju islamskim, ale pochodzi z wykształconej rodziny. Znam takie Kurdyjki, po studiach, pracujące.
Ma więc szanse, w przeciwieństwie przykładowo do chrześcijanki z Indii, gdzie tradycja nakazuje rodzicom wybranie męża dla córki. W krajach islamskich też często tak się dzieje. Co w rodzinie to nie zginie. Tragedia jak dla mnie. W Polsce za czasów naszych prababć częste były małżeństwa aranżowane. Mieszkańcy Indii, robia tak do dziś, nawet mieszkając tu w UK. Każdy kraj ma inną kulturę i wg mnie większość absurdów wywodzi się raczej z kultury i tradycji, niż religii.
|
|
|