2014-12-20, 18:18
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy powiedzieć koleżankom?
Cytat:
Napisane przez zaba360
Tylko co im powiem, że obrzydliwi są zapijaczeni i te głosy i że ojciec rok temu spał na stole na wigilii? Strasznie mi wstyd, nie wiem jak w ogóle mi to przejdzie przez gardło i nie chcę żeby się dziwnie na mnie patrzyły i miały za gorszą. Potem przyjdą do mnie i też jak będą na nich patrzyły to oj, w sumie nic nie zmieni sie jak im powiem.
|
Ale to nie Tobie powinno być wstyd  
Ta sytuacja nie jest Twoją winą, nie można oceniać Ciebie przez pryzmat czyjegoś uzależnienia.
Cytat:
Napisane przez ajah
Skoro wg ciebie się niewiele zmieni, to co Ci szkodzi zaryzyować?
Myślisz, ze ty jesteś pierwsza w takiej sytuacji? Nie jesteś.
A jedną z najgorszych rzeczy jakie możesz zrobić to dochowywać sekretu alkoholika.
Nie musisz nikomu mówić, ze ojciec spał na stole.
Możesz powiedzieć, że rodzice są alkoholikami, a tobie jest z tym ciężko.
To ty myślisz sobie jako o gorszej, i obawiasz się podobne oceny ze strony koleżanek. Ich odbiór może być zupełnie inny. Jesli będzie taki jakiego się spodziewasz- wiadomo, że nie są dobrymi koleżankami.
Ewidentnie potrzebujesz pomocy. Wg mnie powinnas poszukać grupy DDA czy po prostu pomocy w poradni osob uzaleznionych i wspoluzależnionych.
|
Zgadza się w 100% Ukrywając prawdę, pomagasz zachować alko komfortowe warunki do picia. Nie rób im tej przysługi. Zainteresuj się programami dla DDA. Powodzenia.
|
|
|