Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wybór profilu i zawodu
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-12-30, 22:47   #2
GgochaA
Zadomowienie

Dot.: Wybór profilu i zawodu

Cytat:
Napisane przez Niezdecydowana321 Pokaż wiadomość
Witam. Mam 15 lat i zastanawiam się co tak na prawdę chcę robić w przyszłości. Od tego zależy jaki profil LO wybiorę. Moją pasją jest angielski i chciałabym się go uczyć na poziomie rozszerzonym, wogóle najbardziej lubię języki obce,ale też polski i WOS, może być też geografia. Mogłabym iść do klasy humanistycznej, ale mam problem, bo nie przepraszam za historią. Jedyny temat jaki lubię to czasy II wojny światowej, bo nie są to czasy jakoś specjalnie odległe. Mam problem z zapamietywaniem dat. Próbowałam juz różnych sposobów, ale nawet jak juz coś zapamiętam, to pare dni później i tak już nic nie pamiętam.
Jeżeli chodzi o zawód, to zawsze chciałam mieć zawód, w którym miałabym kontakt z ludźmi albo im pomagała. Pasjonują mnie też podróże.
Czytałam, że jest zapotrzebowanie na opiekunów osób starszych, ale czy wtedy nie musiałabym umieć przykładowo biologii? Bo z przedmiotów ścisłych jestem raczej kiepska.
Interesuje mnie też praca w dyplomacji, ale na pewno trzeba mieć tam znajomość historii.
Znacie może jakieś zawody, które by mi mogły odpowiadać? A może jakieś rady?
Za odpowiedź z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Czyli jak na ten moment nie wiesz co chciałabyś robić i co Cię najbardziej interesuje. Zawodów, które "mogłyby Ci odpowiadać" jest pewnie z kilkadziesiąt, nikt Ci tego nie powie.
Na szczęście liceum ogólnokształcące jak sama nazwa wskazuje kształci dość wszechstronnie, więc jest nadzieja że w trakcie wybierzesz to co Cię interesuje najbardziej. Profilem się nie przejmuj aż tak bardzo, znam osoby po profilu humanistycznym, które w trakcie liceum odkrywały że chcą iść na ścisłe kierunki i zdawały maturę z fizyki czy matmy (wtedy jeszcze nie była obowiązkowa).

A sam wątek bardziej nadaje się do działu o edukacji czy liceum, niż tu.
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując