Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
cześć
Mam happy hours, dzieciuchy śpią
Zacznę od spóźnionych życzeń dla Naszego Pierwszego Roczniaka - Marco Zdrówka i szczęścia, sto lat!
I zdrowia życzę wszystkim chorującym
Cytat:
Napisane przez Limonka1987
Dziewczyny, czy Wasze maluchy piją już z niekapków? Emilka potrafi to robić wyłącznie z moją pomocą. Gdy dam jej kubek do ręki, traktuje go jako gryzak.
I jeszcze jedno pytanie: macie jakiś pomysł co zrobić dobrego na obiad z batata?
|
Kalina jeszcze nie kuma picia. Niekapka nie ma, tylko bidon.
Co do batatów, polecam to:http://www.jadlonomia.com/2014/04/pi...em-tahini.html pycha
Cytat:
Napisane przez margo80
nie wiem czy się chwaliłam, ale gdzieś między 7 a 8 miesiącem Przemo całkowicie zrezygnował ze smoczka. jeden problem mniej 
|
wow, gratulacje!
Sam z siebie zrezygnował, czy go zmotywowałaś ?
Cytat:
Napisane przez Ela87
Limonka dla ludzi z moim wyksztalceniem nie ma pracy w tym kraju  nie moge zmienic pracy, bi w tej bardzo dobrze zarabiam, a nikt nie da mi tyle na start, szczegolnie jak nie mam wyksztalcenia, ani doswiadczenia. Poza tym, ja nawet nie wiem co chcialabym robic
Tygrysku ja postawilam na BLW calkowicie, wiec u mnie zupki odpadaja. Ola je ok 4-5 razy mm dziennie niesttey, chociaz dzisiaj pobila rekord i zjadla tylko 3 razy mm, moze mamy jakis przelom
---
Frogutka ja tez marze o przespanych kilku godzinach  Ola w nocy nie je, ale budzi sie miliony razy  a to smoczek, a to sie walnie glowa w szczebelki, bo sie rzuca, a to usiadzie przez sen i trzeba wstac i ja położyć,no masakra 
|
Też jestem ciekawa Twojego wykształcenia 
Co do jedzenia... U nas też BLW (łyżeczką udało nam się tylko jajko ) Co jakiś czasu próbujemy coś jej dać łyżeczką, ale w ogóle nie współpracuje.
I pocieszę Cię, że u nas ilośc mlecznych posiłków się nie zmniejszyła jeszcze... Robię większe przerwy między karmieniami, ale do odstawiania się jeszcze chwilka. Co mnie nie martwi specjalnie, bo widzę, że próbuje chętnie. I pamiętam, jak było z Antkiem, też zaczął się naprawdę najadać po skończonym 10mcu, i wtedy zaczęliśmy ograniczać pierś. (a teraz zajada pięknie, jest wielkim smakoszem )
Co do pobudek częstych... łączę się w bólu...
Cytat:
Napisane przez tygrysek83
No i druga sprawa to mam problem jak radzić sobie z kawałkami w zupie. Jak dostaje do ręki kawałek warzywa/pulpeta/inne to jest dobrze, memła sobie i zjada. Jeżeli natomiast próbuję zupkę nie zmiksować tylko w kosteczkę/małe kawałki pokroić to chomikuje w polikach aż zaczyna jej z buzi wypadać, bo ciągle otwiera po więcej. Więc z jednej strony wie jak memłać, a z drugiej jak dostaje małe kawałki na łyżce to nie ogarnia. Jakieś pomysły może macie jak sobie z tym poradzić? Czy wystarczy jak wprowadzę drugie danie w kawałkach, a zupki zostaną zmiksowane? Ja czasem głupieje od tego wszystkiego.
.
|
Wbrew pozorom trudniej jest ogarnąć małe kawałki w trochę zmiksowanej zupie niż kawałek konkretnego jedzenia, które się bierze samodzielnie do buzi i kontroluje, co to jest.
Ja myślę, że możesz zupki miksować, a kawałki dawać do rączki, żeby się uczyła gryźć. W końcu zupy kremy sa bardzo dobre
Cytat:
Napisane przez filupka
Dziękuję wszystkim za życzenia zdrówka dla Emila. Wczoraj wieczorem znów było 39,6 a dziś rano już prawie jego temperatura 37,6. Ciągle podaje nurofen ale widać już poprawę.
Emil też bardzo mało jada. A wszystko co bobasowe to już w ogóle jest beeee. Jak się obudzi rano to dostaje cycka potem na drugie śniadanko zjada małą kanapkę z twarozkiem bądź serkiem homogenizowanym albo jajkiem albo raz po raz pół jaka. W południe obiadek to najbardziej lubi rosół z makaronem (uwielbia) albo krupnik tez wchodzi. A później w ciągu dnia głównie owoce albo znowu zupkę w zależności ile zjadł w południe. Jeżeli chodzi o owoce to ja widok mandarynki cały się trzęsie więc są u nas obecnie na miejscu pierwszym. Banana też lubi ale więcej jak pół nie zje. Na kolację daje mu kaszkę na mleku i do spania cycka. Ale nadal nie wyobrażam sobie , żeby zmieścił dwudaniowy obiadek. Moim zdaniem je mało ale nadrabia czasem cyckiem w ciągu dnia no i waży prawie 12 kg i ma 80 cm więc chyba je wystarczająco 
|
Dobrze, że jest poprawa
12kg... Wow
Mój Antoś ostatnio u lekarza, na kontroli 2,5latka ważył 12,2kg
Cytat:
Napisane przez Limonka1987
Pola- widziałam zdjęcia na blogu. Ale Ty jesteś odważna, dziewczyno! Nie wyobrażam sobie takiej wyprawy z jednym małym dzieckiem, a co dopiero z dwójką!
U nas z nowości to głównie dziesiąty ząb. Jesteśmy już na półmetku (uffff!).
Poza tym Milka podciąga się na kolanka.
Poza tym muszę Wam opowiedzieć jak to człowiek poznaje prawdziwych przyjaciół.
Zadzwonił do mnie bardzo dobry kolega z pracy i powiedział między innymi, że w czerwcu bierze ślub. Napomknęłam, że chyba zaprosi nas na ślub do kościoła (przypominam, że wszystkie dziewczyny z mojego działu są teraz na macierzyńskim), a on stwierdził: "Nie, bo przyjdziecie z dziećmi, one będą ryczeć i zakłócą mi ceremonię" Taaaa 
|
Nie no, kolega mógł sobie darować ten tekst...
Brawa za podciąganie na kolankach i gratki zębowe. Będziesz juz to miała z głowy
A co do naszej wycieczki... Było pięknie, cieszę się, że pojechaliśmy. A dwójkę da się ogarnąć, gorzej by było z 3 Nie ma tylu dorosłych w roli wielbłądów
Cytat:
Napisane przez ag9
Dziewczyny, wiem że było już sto pracy pewnie ale nie mam czasu szukać - jakie macie inhalatory ? My 4ty tydzień walczymy z kaszlem, na szczęscie nasza lekarka prowadząca jest anty-antybiotykowa, stwierdziła że kolejnego antybiotyku nie będzie dawać i teraz będziemy próbować inhalacjami i Pulmicortem pozbyć się tego kaszlu. Muszę na cito więc kupić jakiś inhalator.
A i jeszcze jedno mi się przypomniało - zakładacie dzieciom które uczą się chodzić jakieś miękkie buciki? Bo nie wiem co zrobić, Gabrych wstaje przy meblach, tzn. próbuje bo mu się stopy ślizgają po panelach. Nie mam nigdzie dywanów, więc wszędzie jest ślisko. No i nogi mu się rozjeżdżają albo się wywraca. Zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem -przynajmniej na ten czas nauki - byłoby założenie jakiś bucików?
|
My mamy Philips Respironics Pro Soft Touch. Sprawdza się, ale nie miałam porównania z innymi
Co do bucików, może paputki takie skórzane?
Cytat:
Napisane przez luuucynka
a ja mam inne pytanie. myjecie maluchom ząbki nadal tą szczoteczką na palec czy macie już może normalne szczoteczki? no i jak z pastą?
ja próbowałam myć tą na palec ale córka tak gryzie, że masakra.
|
My myjemy już prawdziwą szczoteczką. A pastę mamy Weledy (Sroka poleca)
---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------
Edzia, super masz dziewczyny!
|